Szénháború tetézi az alapanyagárakat

Hírek Figyelo.hu

A befektetők nem olyan mértékben figyelik a fontos alapanyag árának alakulását, mint a kőolajét-, vagy éppen a földgázét, de a növekvő kereslet igencsak felhajtotta az árát.

Mind az erőművekben használt feketeszén, mind az acélgyártásban nélkülözhetetlen koksz is jelentős pluszokat mutat, az emelkedés alapvetően a világ legnagyobb felhasználója, a kínai politikának köszönhető. Amellett, hogy az ázsiai óriás által támasztott kereslet a gazdasági fellendülés következtében jelentősen nő, az ausztrál import betiltása is komoly árfelhajtó tényezőnek bizonyul. Ugyanakkor az egész indonéz gazdaságra kedvezően hat, hogy az ausztráliából származó nyersanyagot Peking az alacsonyabb minőségű indonéz forrásokból igyekszik pótolni – szemlézte a VG a Reuters híroldalát.

Közben júniusban rekordközeli szintre nőtt a kínai import,

így tehát érthető, hogy a kilónkét 4200 kilokalória energiaértékű, indonéz szén tonnája a tavalyi, 36,81 dolláros mélypontról 63,98 dollárra drágult a múlt héten. Az indonéziai behozatal mindenkori csúcsát tavaly decemberben érte el, 25,5 tonna fölötti mennyiséggel. A fő elemzőházak, a Refinitiv, és a Kpler is egyetértenek abban, hogy a múlt hónap hozta a második legnagyobb importadatot. Mindkét cég 15 tonna körülire teszi az Indonéziából leszállított mennyiséget, miközben Ausztráliából gyakorlatilag nem vásárolt szenet Kína, így tehát eredményes volt Peking tavaly év közepi nem hivatalos tiltása az ausztráliai forrásra vonatkozóan.

Közben Ausztrália sem tétlenkedett.

A világ legnagyobb feketeszén exportőre, és a globálisan második legjelentősebb koksz-forrás új piacokat talált nyersanyagának, ami szintén áremelkedéshez vezetett. A kiváló minőségű, 6000 kilokalória energiaértékű kőszén tonnájának ára a múlt héten 10 éves rekordot döntött, 135,63 dolláron. De az emelkedés üteme is kimagasló, ugyanis az elmúlt két hónapban ára több, mint felével emelkedett. Ezt a szénfajtát elsősorban a többi nagy ázsiai piac vásárolja meg, sokat szállítanak Japánba, Dél-Koreába, és Tajvanra is.

A három ország összesen nagyjából annyit importált májusban, mint Kína egyedül, a mennyiség 15 millió tonna körül van.

Ugyanakkor az ausztrál szénbányászok valódi megmentője India volt, a világ egyik legnépesebb országa ugyanis júniusban rekordmennyiséget, 7,5 millió tonnát rendelt Ausztráliától, míg egy évvel ezelőtt rendelései alig több, mint 2 millió tonnát értek el. Tény azonban, hogy India általában a közepes minőségű szenet veszi, jelentős diszkonttal. Összességében azt lehet mondani az elemzők szerint, hogy a kezdeti sokk után a megszokott szinten van az ausztrál szénexport, de Kína döntése globálisan egyekbe röpítette a fekete nyersanyag árfolyamát.

Van még pénz a szénben

(Borítókép: Szénfeldolgozó munkás Kínában. Reuters / William Hong)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink