SZEMÉTSZŐNYEG TESZI TÖNKRE BALI ÁLOMSTRANDJAIT

Hírek origo.hu
Bali számos pontján az utazók jelenleg az álomstrandok helyett szemétszőnyegre számíthatnak. Napok óta műanyag palackok és alig azonosítható szemét áradata mosódik partra. A probléma nem új keletű, a jelenlegi mennyiség azonban igen – írja a reisereporter.de.

Bali évek óta óriási szemétproblémával küzd.De az a szemétáradat, amely napok óta számos strandot és folyópartot beterített, még az indonéziai üdülősziget számára is riasztó, ezért a helyi médiában és a közösségi oldalakon is címlapokra került. A szörfösök által kedvelt Kuta környéki Kedonganan és Jimbaran strandjai, valamint Pecatu városa a híres Dreamland stranddal különösen súlyosan érintett – jelentette pénteken a The Bali Sunújság.

A hulladékgyűjtő csapat és az önkéntesek szerda óta már 100 tonna szemetet gyűjtöttek össze, főként műanyag hulladékot.„És még rengeteg van.„ Az erős nyugati szél miatt a tenger szemétszőnyegeket mos ki Bali partjaira. A turisták kiábrándultak, ugyanis képeslapszerű strandokról álmodtak.

INDONÉZIA A VILÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB MŰANYAGSZENNYEZŐJE

A meteorológiai események mellett sok balinézból hiányzik a környezettudatosság, mondják a környezetvédők.Sok lakos egyszerűen a háza mögé, a partfalakra és a folyókba dobja a szemetet.„Reméljük, hogy a kormány következetesebb megközelítést alkalmaz a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, és javítja az ezzel kapcsolatos ismereteket az iskolások körében” – mondta Giri Mariani, aki hulladékgyűjtési kampányokat szervez. Az ENSZ szerint Indonézia Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező a világon. Az ország évente 3,2 millió tonna ellenőrizetlen műanyaghulladékot termel, amelyből mintegy 1,29 millió tonna a tengerbe kerül„ – olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 2020-as jelentésében. Több mint 274 millió lakosával Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa és a világ legnagyobb szigetországa.

A cikk itt található.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink