SZDSZ-es múltidéző Momentum-módra

Hírek
A Momentumot felvette tagjai közé az ALDE, azaz európai liberális szövetség. Az az uniós politikai pártcsalád, amelyről a párt elnöke egészen augusztusig nem is tudta, kicsodák.

Rónai Egon: – Igaz az, hogy a Liberálisokhoz szeretnének csatlakozni?

Fekete-Győr András: – Én nem tudom, hogy melyik a liberális párt. […] Az egyik lehetőség az ALDE nevű formáció. […]

Rónai Egon: – Ez utóbbit tartják a Liberálisoknak, azt ugye tudja?

Fekete-Győr: – Most már tudom.

Ez a korábban már a Figyelo.hu-n is idézett beszélgetés az ATV-n hangzott el augusztusban. Ekkor Fekete-Győr András még nem tudta, mi is az az ALDE, az a pártcsoportosulás, amelybe akkor már a belépési szándékukat is jelezték. Sőt, Fekete-Győr az ALDE elnökével, Guy Verhofstadttal is nem egyszer talákozott, Budapesten és Brüsszelben is.

Fekete-Győr politikai ismeretei tehát – hogy finoman fogalmazzunk – nem túl elmélyültek, és az emlékezőtehetségével is nagy problémák vannak. Mindez nem is lenne nagy probléma, ha nem a húszas, hanem a kilencevenes éveiben járna, és csupán kedvtelésből politizálna. De nem, ő egy nagyhangú, politikai vetélytársait szinte naponta osztogató, mindenkinél mindenhez jobban értő pártelnök.

Egy korábbi interjújában megkapta a kérdést, hogy a Momentum liberális párt-e. Fekete-Győr erre így válaszolt: – Hogy mi vagyunk-e az új SZDSZ? – Nem.

Csupán a tények cáfolják emberünket. Az SZDSZ ugyanis megszűnéséig az ALDE tagja volt, a Momentumból új SZDSZ válhat.

Fekete-Győrnek azért feltűnhetett volna, hogy uniós pártcsaládjuk, ideológiai elkötelezettségük, és Orbán Viktor-gyűlöletük mellett társadalmi támogatottságuk is a „nagy” elődök végóráit idézi.

 

Borítófotó: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (a pulpitusnál) beszédet mond a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2018. április 8-án. (MTI Fotó: Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink