Százmilliárdos jegybanki devizacsere

Hírek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított bankrendszeri többletlikviditás továbbra is 850 milliárd forint. Újabb százmilliárd forintos deviza cserélt gazdát.  

Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 320 millió euró (100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 410 millió euró (127 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. A meghirdetett swap-tenderen öt bank vett részt – közölte a jegybank.

A tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás továbbra is 850 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 400 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 100 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

A devizaswap lényege

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016 szeptemberben jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére új eszközöket vezet be. E célt szolgálja a devizaswap finomhangolása. Ez egy olyan megállapodás, amely keretében egy adott devizát – összegét és kamatait – egy másik devizára – összegére és kamataira – cserélik. Ezzel a lehetőséggel import – export cégek élnek saját árfolyamkockázatuk mérséklésére. A megbízásokat a kereskedelmi bankjuknak adják le. Egy-egy idő intervallumra bejelentik, hogy mennyi és milyen fajta devizára van szükségük, majd a kereskedelmi bankhoz beérkező igények alapján a kereskedelmi bank párosítja az igényeket.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink