Százmilliárddal bővül a zöldhitel-program

Hírek Szajlai Csaba
A Monetáris Tanács mai ülésén az NHP Zöld Otthon Program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemelése mellett a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelmények szigorításáról, valamint a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerése érdekében a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételeinek szigorításáról döntött.

Az MNB fontosnak tartja, hogy a törvényi mandátumával összhangban, elsődleges célja, az árstabilitás elérése és fenntartása veszélyeztetése nélkül ösztönözze a zöld szempontok
lakáshitel-piacon történő érvényesülését

– derül ki a jegybanki közleményből, miszerint a jegybank fenntarthatóságot támogató célzott programjai nem érintik a szigorító monetáris politikai irányultságot.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiája szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg.

A stratégia keretében 2021-ben elindult NHP Zöld Otthon Program (ZOP) és Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program a zöld lakáshitelpiac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segítik elő.

Az NHP Zöld Otthon Program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre

– tudatja a közlemény. A bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene elérte a program 200 milliárd forintos keretösszegét, ezért a Bankszövetség a ZOP folytatását kérte az MNB-től.

A Zöld Otthon Hitelek iránt mutatkozó jelentős igényre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel a Monetáris Tanács a program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött. Szigorodnak ugyanakkor a finanszírozható ingatlanokra vonatkozó energetikai elvárások annak érdekében, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program, amely az indulása óta eltelt fél év alatt már többezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink