Százával foglalják le a mobilokat a magyar börtönökben

Hírek
Idén már több mint 780 telefont foglaltak le a hazai fegyházakban – nyilatkozta az MTI-nek Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának a szóvivője.    

Egyre jellemzőbb, hogy a családtagok a fogvatartottnak csomagként küldött élelmiszerben, dohányban, esetleg kávéba, teába vagy krémbe, fogkrémbe, tusfürdőbe keverve, elrejtve igyekeznek bejuttatni egy mobilt.

A múlt évben a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai 1459 készüléket foglaltak le. A "hordozó" tárgyakat a bejuttatók úgy "preparálják", hogy eredetinek látszik a csomagolás, nem tűnik ki a mobiltelefon a csomagban található többi megbontatlan holmi közül. A csempészmobilok pedig az átlagos telefonoknál sokkal kisebbek és sokkal kevesebb a fémtartalmuk, így ezeket könnyebb elrejteni és nehezebb is kiszűrni.

A szóvivő rámutatott arra, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet eddig is kiemelt figyelmet fordított a tiltott tárgyak bejutásának megakadályozására, illetve a bejutás megelőzésére, de az elmúlt hónapokban tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket: több kábítószer-kereső kutyát használnak, gyakoribbak lettek az ellenőrzéseik, többlépcsőssé vált a hozzátartozók által küldött csomagok, levélküldemények átvizsgálása, valamint szigorodtak a börtönök személybeléptetési rendszereinek szűrési elemei is.

A magyar börtönök egyébként pár hónapja is reflektorfénybe kerültek. Akkor azért, mert az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) közzétett egy jelentést, mely szerint a fegyházakra a túlzsúfoltság a jellemző: a beszámoló szerint 100 helyre mintegy 129 rab kerül. Hasonló arányt mértek Belgiumban is: ott 127 rab jutott 100 helyre.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink