Századvég: nem kell a karbonadó

Hírek Figyelo.hu
A kutatóintézet állásfoglalása az Európai Bizottság tegnapi klímacsomagja kapcsán elsősorban a lakosságot sújtó széndioxid-kibocsátási adók ellen emel szót. Úgy gondolják ennek környezetvédelmi haszna csekély, ám számos sebből vérzik.

A Századvég állásfoglalást tett közzé az Európai Bizottság szerdai klímavédelmi javaslatcsomagja kapcsán. Ebben leginkább azt a javaslatot bírálják, mely szerint egy új, központi szén-dioxid-kereskedelmi rendszer kerülne bevezetésre,

mely a lakossági épületek és a közúti közlekedés energiafelhasználásából származó kibocsátásokat terhelné.

Az intézet négy szempontból tartja problémásnak a tervet, ezek az alacsony környezetvédelmi hatás, a méltánytalanság – hiszen jövedelmi szinttől függetlenül minden ország minden családja számára azonos a teher –, a tagállami szabályokkal való ütközés – itt elsősorban a rezsicsökkentést féltik a Századvég elemzői – és a társadalmi támogatottság hiánya.

Éppen ezért ezt a javaslatot a Századvég nem tartja elfogadhatónak.

Pénteken beszél Orbán Viktor a harmadik oltásról

(Borítókép: Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke közös sajtótájékoztatót tart az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításáról Brüsszelben 2021. július 14-én. (Photo by Dursun Aydemir, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink