Századvég: Elutasítják a magyarok a legújabb kvótaterveket

Hírek
Október 19-én szavazott az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (Libe) a dublini rendszer reformjáról, amely heves vitát váltott ki az európai és a hazai közbeszédben. A Századvég közvélemény-kutatása az ügy ismertségét, valamint a javaslat egyes elemeinek a megítélését vizsgálta  a felnőttkorú magyar lakosság körében.  

A lakosok 71 százaléka értesült arról, hogy az EP Libe szakbizottsága szavazott a dublini rendszer reformját célzó javaslatról, azaz az ügy ismertsége kifejezetten széles körűnek mondható.

A javaslat tartalmával kapcsolatban viszont az egyértelmű elutasítottság a jellemző. A válaszadók 70 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az EP álláspontja szerint az Európába érkező összes menedékkérelmezőt szét kellene osztani a tagállamok között. 22 százalék támogatja a javaslatot.

A megkérdezettek közel három-negyede (73 százaléka) utasítja el és csupán 20 százaléka van a mellett, hogy a jövőben a menedékkérelmező maga választhassa meg bizonyos feltételek teljesülése esetén a fogadó országot.

Szintén 73 százalékos elutasítottságot láthatunk annál a javaslatnál, amely szerint a kötelezettségeiket nem teljesítő tagállamok csak korlátozottan férhessenek hozzá bizonyos uniós forrásokhoz.

Borítókép: illusztráció, MTI

Megjelent a Figyelő 2017/44. lapszámában.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink