Századvég: Elsöprő többség támogatja a családvédelmi intézkedéseket

Hírek
A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint a miniszterelnök évértékelőjét figyelemmel kísérők 73 százalékának kedvező véleménye van a beszédről. Az emberek 94 százaléka kedvezően fogadta a teljes bölcsődei ellátás bejelentését, 84 százalék pedig a fiatal házasok támogatásának is örül.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap tartotta évértékelő beszédét, melyről a Figyelő is beszámolt. A legnagyobb visszhangot kétségkívül a hétpontos családvédelmi akcióterv bejelentése váltotta ki. A Századvég Alapítvány gyors kutatásából látszik, hogy a magyar társadalom nagy többsége kedvezően fogadta a miniszterelnök bejelentéseit.

A megkérdezettek 35 százaléka a hírekben hallott vagy olvasott a miniszterelnök évértékelő beszédéről, további egynegyedük a közvetítést is figyelemmel kísérte, míg 40 százalék nem nézte a beszédet és nem is hallott az elhangzottakról. A beszédet követők, vagy arról a híradóból értesülők túlnyomó többsége pozitívan látja a beszédet. 57 százalékuk teljes mértékben kedvezően, 16 százalékuk inkább kedvezően, míg 19 százalékuk negatívan értékelte a miniszterelnök évértékelő beszédét.

Elsöprő többség támogatja a családvédelmi akciótervet

A Századvég kutatása alapján a magyar emberek jelentős többsége üdvözli a családvédelmi akciótervet. A legmagasabb támogatottsággal a bölcsődei ellátás kiteljesítése rendelkezik, melyet a megkérdezettek 94 százaléka támogat.

A válaszadók 92 százaléka támogatja a CSOK kiterjesztését használt lakásokra is, 88 százalékuk kedvezőnek látja a nagyszülői GYED bevezetését, 87 százalékuk pedig a nagycsaládosoknak szóló jelzáloghitel-támogatást is pozitívan értékeli. A fiatal házasokra vonatkozó 10 millió forintos hitelt 84, a négygyermekes nők SZJA-mentességét 78, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig 77 százalék támogatja.

A középiskolások külföldi nyelvtanulásának támogatásáról a megkérdezettek 90 százaléka vélekedett pozitívan.

Az emberek szerint a bevándorlás fontos téma

A többség a családvédelmi terveken és a középiskolások támogatásán túl a beszéd más elemeivel is egyetértett. Az emberek 93 százaléka osztja a miniszterelnök nézeteit a demográfiai kihívásokkal kapcsolatban, miszerint nem bevándorlókkal, hanem a magyar családok támogatásával lehet kezelni a népesedési problémákat. A magyarok 60 százaléka egyetért Orbán Viktorral abban, hogy a májusi EP-választás tétje a bevándorláspárti Brüsszel megállítása.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde közben a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink