Szavazásra buzdítják a külhoni magyarságot

Hírek
A világban szétszórtan élő nemzettársainkat képviselő Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) tagjai azon meggyőződésüknek adnak hangot, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért arra buzdítják a külhoni magyarságot, hogy éljen alkotmányos jogaival és vegyen részt a 2018-as országgyűlési választásokon, ezzel is védve az együtt elért közös eredményeket.  

A felhívást az MDT hetedik plenáris ülésének zárónyilatkozatában tették közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy elkötelezettek a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok választási regisztrációjának és jövő évi országgyűlési választásokon való részvételének népszerűsítésében.

A dokumentum rámutat, hogy 2011-ben az MDT életre hívásával a diaszpórában élő magyarok a magyar nemzetpolitika alakítóivá váltak. “Elkötelezettek vagyunk abban, hogy nemzetünk jövőjét továbbra is együtt alakítsuk, cselekvő szerepet vállalva a magyarság ügyének képviseletében, a sorsunkat érintő döntések közös meghozatalában”.

 Az MDT budapesti ülésén megjelent 91 szervezet képviselői sikeresnek ítélik az egyszerűsített honosítás és az állampolgárság-megállapítás eddigi folyamatát, és örömmel fogadták Semjén Zsolt bejelentését, hogy több mint  egymillió külhoni magyar meg- vagy visszaszerezte a magyar állampolgárságot.

Aggodalmuknak adnak hangot mindazokért a döntésekért, amelyek a Kárpát-medencei magyar közösségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát csorbítják. Szolidaritásukat fejezik ki az új ukrán oktatási törvény értelmében jogsértést szenvedő kárpátaljai magyarsággal és a működésében korlátozott marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium oktatóival és tanulóival.

Közös érdeküknek tartják, hogy a diaszpóra tagjai magyar állampolgárságukkal, illetve európai uniós polgárságukkal élve aláírásukkal támogassák és népszerűsítsék a Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely arra kéri az Európai Uniót, hogy javítsa az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelmét.

Örömüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy a diaszpóraszervezetek működésének és folyamatos fejlesztésének biztosítása érdekében a jövő évtől külön pályázati kiírás keretében valósul meg a világban működő magyar szervezetek és oktatási intézmények támogatása. Az MDT tagszervezetei üdvözlik, hogy 2017-ben 115 ösztöndíjas részvételével folytatódik a diaszpóraszervezetek munkáját segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a magyar hagyatékok megmentéséért életre hívott Mikes Kelemen Program. Továbbra is fontosnak tartják a Julianus Program keretében a világban fellelhető magyar emlékek összegyűjtését és elérhetővé tételét.

Az MDT VII. ülésének záródokumentuma sikeresnek ítéli a diaszpórában élő magyar gyermekek és fiatalok táboroztatási programját, amelynek köszönhetően eddig több mint 600 fiatal ismerkedhetett meg az anyaország hagyományaival és köthetett kapcsolatot Kárpát-medencei társaival. Üdvözlik a Rákóczi Szövetség lebonyolításában folytatódó programot, a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Programot és a Diákok Határok Nélkül Programot (Students Without Boundaries program – Magyarságismereti Mozgótábor).

Az MDT tagjai örömmel nyugtázták azt is, hogy kérésüknek  eleget téve a magyar kormány az elkövetkezendőkben az egyházi személyek biztosításával hozzájárul a magyar diaszpóra egyházi közösségeinek működéséhez, a cserkészprogramok kiterjesztéséhez és a magyar közösségi terek infrastrukturális fejlesztéséhez.

Borítókép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink