Szávay zsidózása: miért nem lesz antifasiszta tüntetés?

Hírek
Különös mód a baloldal nem szervezett tízezres antiszemita-ellenes demonstrációt az immár „néppártosodott” Jobbik legfrissebb zsidózása miatt. De miért jó most a baloldal zsidózása a baloldalnak és miért volt elfogadhatatlan hat éve?

Nem kell sokat kutakodni, a baloldal és a liberálisok csak addig antifasiszták, amíg az érdekeik azt kívánják. Két-három éve ugyanis elkezdték a keblükre ölelni az egykori „karanténba zárandó” (Mesterházy Attila) ellenfelüket, a Jobbik pedig a politikai haszonszerzés, a Fidesz-gyűlölete miatt elkezdett balratolódni.

Még csak hat éve, hogy az ellenzéki Összefogás több tízezer embert volt képes összetoborozni a Kossuth térre: 2012 december 2-án ennyien tüntettek, a parlamentben antiszemita kijelentéseket tett jobbikos Gyöngyösi Márton ellen. Gyöngyösi nemhogy vette volna a kalapját a zsidó kormánytagok összeírását kezdeményező parlamenti kijelentései óta, hanem a konszolidálódott – és vereséghalmozó – párt frakcióvezetője és elnökhelyettese lett. Immár persze a baloldal szimpátiájától övezve.

Akkor Magyar György ügyvéd, Havas Henrik helyeslése mellett még arról értekezett az ATV-n – ahová be sem mehettek nyilatkozni a jobbikosok -, hogy be kellene tiltani a Jobbikot. Ma már mindkettőjük egy követ fúj a Jobbikkal, meg sem mukkantak Szávay István legfrissebb antiszemita alakítása után.

Szávay nem Gyöngyösi-féle „szalonzsidózó": egy zsidó származású hölgyet verbálisan inzultált egy szórakozóhelyen. Bár a magnóra rögzített szavai még nem erről, hanem fizikai bántalmazásra céloztak. „Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!” „Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.” „A heftijét elferdítettem egy kicsit.”

Aztán a nagyszájú Szávay cáfolta, hogy bántalmazta volna a nőt. Lemondott a parlamenti tisztségeiről, csupán a képviselőségről nem. Pedig ez lett volna az igazi következmény, nem az országgyűlési tisztségekről lemondás.

De most valamiért nincsenek tele a baloldali lapok és tévék a botránnyal, és nem szerveznek antifasiszta tüntetést sem. Így a „Jobbik takarodj!” „Nácik!” „Soha többé fasizmust!” táblák sem aktuálisak már, nem kell azokat senkinek elővenni a sufniból.

A baloldal hallgatása is üzenet: a volt frakcióvezető-helyettes Szávay azt bizonyította, hogy a Jobbik változása ugyanolyan „őszinte", mint a baloldal  antifasizmusa, mindkettő csupán felvett szerep.

Ennyit az ellenzék hitelességéről, a Jobbik és a baloldal egymásra találásáról. Talán nem véletlen, hogy tavaszra érik az újabb – ezúttal uniós parlamenti – kétharmados vereségük.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink