Szárnyal a szegedi ingatlanpiac, az országos átlag triplájával nőtt a kereslet

Hírek vg.hu
Messze az átlag felett, az egy évvel korábbit 66 százalékkal meghaladva nőtt a kereslet a szegedi lakáspiacon januárban, ami egyértelműen a BYD-beruházás bejelentésének hatása, és átlagon felüli áremelkedést vetít előre már az idén mind az eladó, mind a kiadó lakások és házak körében. A Világgazdaság utánajárt, mit várható a közeljövőben a szegedi lakáspiacon.

Debrecen mögé máris felugrott a második helyre Szeged az eladó használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések számát tekintve januárban a vármegyeszékhelyek és megyei jogú városok között, viszont a növekményben, a több mint 60 százalékkal több érdeklődő révén már az első helyen van a BYD-beruházás leendő helyszíne – összegezte a keresleti adatokat a Világgazdaságnak a legnagyobb hirdetési oldal, az Ingatlan.com illetékese.

Bármit bármilyen áron nem lehet majd eladni – hangsúlyozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szegeden már most is 670 ezer forint az eladó használt lakások és házak négyzetméterenkénti középértéke, csak 30 százalékkal van elmaradva a budapestitől.

 

Mennyivel változnak majd a lakásárak Szegeden?

Noha Szeged jóval kisebb város, mint Budapest, a jelenlegi árszintek már most sem számítanak olcsónak, miután Szeged eddig is a régió felülteljesítője volt. Az Ingatlan.com lakásárindexe alapján a dél-alföldi régió lakásárai 0,5 százalékkal csökkentek 2023-ban, a csongrád-csanádi vármegyeszékhelyen viszont ugyanekkor 3 százalékkal nőttek. Debrecenben 2023-ban 5 százalékos volt az átlagos lakásár-emelkedés, ehhez fog felzárkózni hamarosan Szeged is a piaci szakérő szerint.

A régióhoz képest Szeged már eddig is egy sziget volt, ahol más tendenciák voltak jellemzők, aminek még semmi köze nem volt a BYD-beruházáshoz. Az elektromosautó-gyár beruházásának híre persze nyomban felpezsdítette a keresletet, amely 66 százalékkal nőtt január első három hetében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Az eladó lakások és házak iránt máshol is jelentősen élénkült az érdeklődés, a lakáspiac padlógázzal kezdte az évet. Országosan 22 százalékkal, a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében 25 százalékkal nőtt éves alapon a kereslet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink