Szárnyal a hazai lakáspiac

Hírek figyelo.hu
A múlt hónapban 15 630 lakóingatlan cserélhetett gazdát – áll a Duna House havi tranzakciószám-becslésében. Ez több mint 40 százalékos növekedés éves alapon, ám az ingatlan­piaci cég emlékeztet, hogy 2020 márciu­sában már szigorú korlátozások léptek életbe a koronavírus-járvány miatt. Februárhoz képest 7 százalékos a növekedés.

Összességében az első negyedévi adatokat vizsgálva az látszik, hogy

41 ezer adásvétellel zárt a piac, ami szintén az elmúlt tíz év legerősebb három hónapját mutatja.

A Duna House elemzői szerint az aktív pia­cot és a továbbra is erős keresletet a kormányzati támogatások és a lakhatási igények koronavírus-járvány okozta változása is generálja. A Concorde Értékpapír részvényelemzője, Gaál Gellért a Világgazdaságnak elmondta: a pandémia kevésbé hat a piacra, a rekordközeli szintek inkább a központi támogatásoknak köszönhetők.

A növekedésben nagy szerepük van a tavaly elmaradt, pótlólagos vásárlásoknak is. Gaál Gellért úgy véli,

a nagy pörgés egész évben kitarthat,

ami mindenképpen jókora hatással lesz a Duna House eredményére.

Jól teljesíthetett a jelzálog-hitelezés is, a Duna House 93 milliárd forintos (rekord) piaci volumennel kalkulált márciusra. Ez részben annak a következménye, hogy – a központi támogatások bonyolult adminisztrációs háttere miatt – a számtalan beérkezett igénylésből valós szerződés és kihelyezés csak az első negyedév végére jöhetett létre.

Erre egyébként utalt a Világgazdaságnak korábban adott interjújában a Duna House csoport társ-vezérigazgatója, Guy Dymschiz is. Akkor azt mondta, hogy kellemes meglepetést okoznak majd befektetőiknek az első negyedéves eredményükkel. Gaál Gellért szerint a napokban publikálandó előzetes eredményre nyilvánvalóan hat a magas tranzakciószám, de a legdöntőbb a lengyel leányvállalat teljesítménye lesz.

Néhány héttel ezelőtt lapunknak optimistán fogalmazott Guy Dymschiz: azt mondta, az ottani forgalomnövekedés a profitsoron látszik majd meg. Ezzel egyetért Gaál Gellért is, mint mondta, a vártnál valamivel lassabb és drágább hálózatépítés véget ért, a leányvállalatnak immár nagymértékben kell hajtania a csoport számait. Összességében a részvényelemző szerint kimagasló eredmény várható az alaptevékenységet tekintve, de az egyelőre nyitott kérdés, hogy mikor és milyen beruházást számolnak el, mikor és mennyi saját fejlesztésű ingatlant tudnak értékesíteni.

(Borítókép: 2021.03.27. illusztráció Egerben. (Berán Dániel, Heves Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink