Szanyi Tibor október 23-án inkább gyászol

Hírek
Szanyi Tibor közösségi oldalán "'Ünnephez' közeledvén" felvezetéssel közzétett egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott ávóst ábrázol, az ünnep szót pedig idézőjelek közé tette. Úgy látszik, az MSZP európai parlamenti képviselőjének október 23-a inkább gyász-, mint ünnepnap.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője nem várt sokat a válasszal.

Szanyi Tibornak az 1956-os nemzeti ünnepet idézőjelbe tevő Facebook-bejegyzése a bizonyíték arra, hogy az ő esetében a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap, rögzítve: az MSZP EP-képviselőjének álláspontja összeegyeztethetetlen a rendszerváltozás utáni demokratikus jogállam alapértékeivel.

Gulyás Gergely a bejegyzésre reagálva azt mondta: a rendszerváltozás egyik nagy erkölcsi adóssága, hogy ahelyett, hogy a magyar szociáldemokrata hagyományok éledtek volna újjá, "az 1956-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje".

Lassan három évtized elteltével azt hittük, hogy nemcsak a személyi átfedés, hanem az eszmei rokonság sem áll fenn olyan közvetlenül a mai MSZP és a kommunista állampárt között, mint ahogyan azt a rendszerváltozást követő két évtizedben megszenvedte az ország – fogalmazott a kormánypárt frakcióvezetője.

Szerinte Szanyi Tibor posztja bizonyíték arra, hogy az ő esetében a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll.

"Amennyiben az MSZP a forradalom saját jogelődje általi elárulásával ma már valóban nem azonosul, amennyiben nem a forradalom napjaiban megölt ávósok, hanem a kivégzett forradalmárok emlékét tartja megőrzendőnek és ápolandónak, valamint amennyiben a szovjet szuronyokon alapuló diktatúrával szemben ma már a független demokratikus jogállam partján áll, úgy az 1956-os forradalom holnapi, 61. évfordulóján Szanyi Tibor már nem lehet az MSZP tagja" – mondta Gulyás Gergely.

Tavaly egy másik MSZP-s politikus, Havas Szófia nyilvánult meg hasonlóan '56-tal kapcsolatban. Ő arról beszélt, hogy október 23-án egy fasiszta ellenforradalom tört ki, amit a CIA szervezett. Mindezt az orosz állami televízióban. Akkor az MSZP fegyelmi eljárást indított Havas ellen, aminek természetesen semmilyen kézzelfogható eredménye nem lett.

Ezek szerint ennél többre most se számíthatunk. Sajnálatos azt tapasztalni, hogy míg a jobboldal rendszeresen megtisztítja önmagát az oda nem illő elemektől, és a legkisebb szélsőséges kiszólást sem tolerálja, addig a szocialistáknál ez a tempó a mainstream. Nem lennék meglepődve, ha Szanyi jövőre nem csak 23-a emlékét gyalázná meg, de a még az októberi szocialista forradalmat is megünnepelné.

Borítókép: MTI/Kallos Bea

Ezek is érdekelhetnek

További híreink