Számolnak a babaváró támogatással a házaspárok

Hírek Tóth Balázs
A babaváró kölcsön legfontosabb előnyei az érintettek számára a szabad felhasználhatóság, a több gyermek után járó kedvezmények és az, hogy a hitel akár kamatmentes is lehet. Minél közelebb kerülnek a családok, illetve a kismamák a gyermek érkezéséhez, annál pozitívabbá válik a babaváró kölcsön megítélése – derült ki az OTP Bank megbízásából készült egyik legutóbbi kutatásból.

A babaváró kölcsön megítélése szorosan összefügg azzal, hogy milyen közel áll a pár a gyermekvállaláshoz – derült ki a felmérésből, amely arra is rávilágított, hogy a babaváró kölcsön megítélése kettős a felnőtt lakosság körében. A válaszadók felének alapvetően ez egy hitellehetőség, míg 39 százalékuk számára támogatási forma. A megkérdezettek 17 százaléka látja úgy, hogy a babaváró gyermekvállalási támogatás, 9 százalék családalapítást segítő lehetőségként tekint rá, 7 százalék úgy gondol rá, mint vissza nem térítendő támogatásra, 6 százalék pedig egyszerű pénzügyi segítségként tekint a kölcsönre.

A kutatásból az is kiderült, hogy minél közelebb kerül valaki a gyerekvállaláshoz, annál kevésbé tekinti úgy, hogy ez egy hitellehetőség, és kezd családalapítási és gyerekvállalási támogatásként gondolni a babaváró kölcsönre. A felmérés adatai alapján a felnőtt lakosság 4 százaléka volt tisztában a babaváró kölcsön eredeti határidejével és így tervezték is azt igényelni, míg nyolc százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudtak a határidőről, de igénybe vették volna a gyerekvállalási támogatást.

Meddig lehet igényelni a babavárót?

„A kutatásból kiderült, hogy a gyereket tervezők 20 százaléka volt azzal tisztában, hogy az eredeti tervek szerint 2022. év végéig igényelhetik a babaváró kölcsönt. Azok számára, akik a határidő lejárta miatt gondolták úgy, hogy nem tudnak tervezni ezzel a családtámogatási formával, jó hír lehet, hogy 2023-ban is igényelhető lesz a támogatás, ami szabadon felhasználható, könnyen tervezhető és kiszámítható” – mondta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A gyermeket tervezők és gyerekkel rendelkezők a babaváró kölcsön előnyei közül a legfontosabbnak a szabad felhasználhatóságot és a több gyermek esetén járó kedvezményeket választották a legmagasabb arányban (30-30 százalék). A kölcsön kamatmentessége az érintettek negyede számára fontos előny. Ebben a csoportban jellemzően lakásvásárlásra (29 százalék) és lakásfelújításra (24 százalék) használják, vagy használták ezt a hitellehetőséget.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink