Szakértő: Tovább fog csökkenni a munkanélküliség

Hírek
Az idei év végére a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék körül alakulhat  - derül ki az ING Bank elemzéséből.    

A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,9 százalékon állt a 15–64 évesek körében – közölte a KSH, miszerint a tavalyi év azonos időszakához képest a mutató 0,7 százalékponttal zsugorodott. Az áprilisi adatközlés fényében immáron hatodik hónapja gyakorlatilag stagnálást mutató adatok arra utalnak, hogy elérkezhettünk egy egyensúlyi szintre.

A foglalkoztatottak száma áprilisban elérte a 4 millió 393 ezer főt, vagyis éves összevetésben 61 ezer fős (1,4 százalékos) növekedésről beszélünk. Az inaktívak száma soha nem látott mélypontra süllyedt: a KSH 1 millió 813 ezer főt regisztrált.

Az ING Bank elemzése alapján a foglalkoztatás bővülése továbbra is kedvező szerkezetű. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma közel 128 ezer fővel emelkedett egy év alatt, mindeközben a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók száma együttesen szűk 61 ezer fővel mérséklődött. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a külföldi telephelyen dolgozók statisztikája nem egyenlő azzal a ténylegesen külföldön dolgozók számával.

“Előre tekintve, az első négy hónap adatai alapján a továbbiakban markáns változást már nem várunk, az idei év végére a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék körül alakulhat. Jelentősebb csökkenés abban az esetben lehetséges, ha a most a fennálló strukturális problémákra – például képzettségbeli, földrajzi eltérések a kereslet és kínálat között – a gazdaságpolitika megfelelő választ ad” – mondta a Figyelőnek Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink