Szakértő: Katar kilépése az OPEC-ből nem lesz hatással az üzemanyagárakra

Hírek
Katar januárban kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből - adta hírül az MTI. A Figyelő.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint ennek semmilyen hatása nem lesz az üzemanyagárakra.  

Katar januárban kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetétől (OPEC) – jelentette be Szaad al-Kaabi, Katar új energiaügyi minisztere hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Katar 1961 óta tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének, de a tagállamok közül az egyik legkisebb kitermelő, míg a cseppfolyósított földgáz esetében a világ legnagyobb exportőre. Az ország továbbra is folytatja a kőolaj kitermelését, de a jövőben a gáz kitermelésére összpontosítja erőfeszítéseit. 

A katari vezetés hétfő reggel tájékoztatta a döntésről az olajkartellt.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője kérdésünkre elmondta: nem fog megváltozni az üzemanyag ára Katar kilépésével. Hozzátette: az országnak sosem volt jelentős szerepe az OPEC-en belül. Durván napi 600 ezer hordó olajtermelésük eltörpül a kartell 32-33 milliójához képest. Katar ugyan a világ legnagyobb cseppfolyós gázszállítója, de az, hogy kilépnek az olajkartellből, a gázra nincs hatással – tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink