Szakértő: elszálltak a beruházások

Hírek
Az előző évi magas bázis ellenére is „szárnyalnak” a beruházások, amely a szinte minden ágazatban megfigyelhető beruházási boomnak köszönhető - hangsúlyozta a Figyelőnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.  

A beruházások a harmadik negyedévben több mint 22 százalékkal nőttek az előző évihez képest, a világviszonylatban is kiemelkedő teljesítményt az építőipar harmadik negyedéves, kirobbanó, mintegy harminc százalékos növekedése is előre vetítette. 

A beruházásokat részben az állami és uniós finanszírozású projektek húzták, de a robusztus teljesítmény nem csak az EU-s fejlesztéseknek köszönhető, mivel a beruházások 15 százalékát teljesítő költségvetési szerveknél 35 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 13 százalékkal emelkedtek a beruházások – mondta a Figyelőnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A közgazdász hozzátette: mivel az idei második félévben indult a Mercedes új, 1 milliárd euró értékű gyárának beruházása, az idén bejelentett, jelentős volumenű új beruházásokkal együtt folytatódhat a feldolgozóipari beruházások bővülése is. 
A következő években több mint 4000 milliárd forintnyi forrás jut közúti és vasúti fejlesztésekre, ezen a területen is érdemi növekedés várható – emelte ki a szakértő. 

Suppan részletesen kitért arra, hogy az államhoz kötődő beruházások meghatározó szerepet játszottak a nemzetgazdaság egészére jellemző növekedésben. Ennek keretében a nagyrészt költségvetési finanszírozású területeken a beruházások az átlagot jóval meghaladó mértékben bővültek, elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében. 

Az egészségügyben a következő években az Egészséges Budapest Program 700 milliárd forintos fejlesztési kerete fog érdemben hozzájárulni a beruházásokhoz. A kultúra területén pedig a következő években a Liget Projekt mellett a Modern Városok Program és a turisztikai beruházások tovább növelik az ágazat beruházásait.

 

Borítófotó: PuzzlePix / Chaowalit Koetchuea, Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink