Szakadékból mászik vissza az ipari termelés az eurózónában

Hírek vg.hu
A növekedés megfelelt az elemzői előrejelzéseknek. Az eurózóna termelése azonban még nem állt lábra a januári visszaesésből.

Az előző havi meredek visszaesés után februárban ismét növekedni kezdett, éves szinten azonban továbbra is meredeken zuhant az ipari termelés az eurózónában – derült ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentésébőlAz euróövezet ipari termelése 2024 februárjában 0,8 százalékkal emelkedett havi szinten, ami a januári, 3 százalékos visszaesést követően részleges fellendülést jelent, és megfelelt a piaci várakozásoknak.

A beruházási javak termelése 1,2 százalékkal, míg a tartós fogyasztási cikkeké 1,4 százalékkal nőtt meg. A közbenső termékeknél az emelkedés enyhébb, mindössze 0,5 százalékos volt, ám ez így is jelentős irányváltás az előző havi 2,3 százalékos visszaeséshez képest. Ezzel szemben az energia és a nem tartós fogyasztási cikkek termelése is csökkent, mínusz 3, illetve mínusz 0,4 százalékkal

A legnagyobb éves csökkenést Írországban, Belgiumban és Bulgáriában, a legnagyobb növekedést pedig Spanyolországban, Szlovéniában és Dániában regisztrálták. Magyarországon a termelés 1,3 százalékkal nőtt.

Éves szinten az ipari termelés februárban 6,4 százalékkal zsugorodott, követve az előző hónapban megfigyelt 6,6 százalékos esés negatív trendjét.

 

A cikk itt található.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink