Súlyos hiányosságokat tárt fel az MNB vizsgálata egy hazai pénzintézetnél

Hírek Figyelő
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra és 1 millió forintot a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra. A jegybank tájékoztatása szerint a pénzintézetet hitelkockázati, értékvesztés-elszámolási, betétbiztosítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt bírságolták meg.

Hitelkockázati, értékvesztés-elszámolási, betétbiztosítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt bírságolta meg a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-t (MagNet Bank) az MNB. A jegybank tájékoztatása szerint a MagNet Bankra 19 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet, a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra 1 millió forintot rótt ki a jegybank. Az MNB ugyanakkor jelezte: a hitelintézeti csoportnál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését.

A jegybank 2021. január 1-jétől csoportszintű célvizsgálatot folytatott a MagNet Csoportnál, amelynek a bank egyedi vállalati hitelezési folyamatának vizsgálata, valamint a jegybank korábbi cél- és átfogó vizsgálatát lezáró határozataiban és a vizsgálati levelekben foglaltak ellenőrzése volt.

A vizsgálat során megállapították, hogy a MagNet Bank nem megfelelően kezelte a hitelkockázatokat, nem a méretével és tevékenységével összhangban lévő, megfelelő hitelkockázat-kezelési kultúrát és struktúrát, illetve kontrollrendszert működtetett.

Az igazgatóság nem gyakorolt hatékony irányítást a hitelkockázatok kezelését illetően, továbbá nem tett meg mindent a hitelkockázati stratégia és politika végrehajtásának gyakorlati megvalósítására, illetve az ahhoz szükséges feltételek biztosítására. Hiányosságokat tárt fel a vizsgálat a hitelkockázatok terén az értékvesztési modellek kapcsán, illetve az átstrukturálás szabályozása terén is.

A mellett a MagNet Bank egyes felügyeleti adatszolgáltatásai hibásnak bizonyultak és hiányosak voltak a felügyeleti jelentések összeállítására vonatkozó belső folyamatszabályozások is. A vizsgálat visszatérő hiányosságként azonosította többek között a banki belső szabályzatok és részesedés típusú banki befektetések rendszeres felülvizsgálatának elmaradását, az ingatlanfedezetek értékelésére vonatkozó belső szabályzat nem következetes alkalmazását.

A vizsgálat a MagNet Faktor részvénykönyvi adatai kapcsán is tárt fel hiányosságot, amellyel összefüggésben kötelezte a társaságot, hogy tegyen eleget a fennálló törzsadat-bejelentési kötelezettségének.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink