Súlyos büntetésre számíthat, aki engedély nélkül működtet széltornyot

Hírek Figyelo.hu

A Kavicsbánya Energia Kft. köteles azonnal leállítani az engedélyében nem szereplő két, együtt négy megawatt teljesítményű széltorony működését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) most közzétett, de 2016-os határozata szerint – írja a Világgazdaság.

A határozat előírta, hogy a kft. mutassa be a MEKH-nek, milyen műszaki megoldással állítja le a két tornyot, és erről csatolja egy független szakértő igazolását is.

Mivel a határozat azt követően született, hogy a kft. előzőleg nem tett eleget a hivatal utasításainak, a jogsértő állapotot tudatosan fenntartotta, a hivatallal nem működött érdemben együtt, sőt, szándékosan félre is vezette, a MEKH a jogszabály által lehetővé tett legnagyobb, százmillió forintos bírságot szabta ki.

Súlyosbító körülmény volt, hogy a jogsértéssel a kft. 547,3 millió forintra kalkulált vagyoni előnyre tett szert.
A százmilliós bírságot a vállalkozás a 2016-os és a 2017-es beszámolójában még a hivatal el nem ismert követeléseként tartotta nyilván, a 2018-asban már nem. A cég gazdálkodása 2014 óta, amikor az ügy elkezdődött, lejtőre került.

A bírság nagyságának meghatározásában figyelembe vett, 2015-ben még csaknem 776 millió forintos árbevétele 2018-ra 246 millióra apadt az Opten szerint, a cég évek óta veszteséges, a saját tőkéje negatív, több százmilliós kötelezettsége van, és az eladósodottsága nő.

A Kavicsbánya Energia a Clean Hungaria Energia Kft.-n keresztül egy német magánszemélyé.

A Kavicsbánya Energia 2006-ban kapott engedélyt három, egyenként két megawattos szélgenerátorból álló erőmű üzembe helyezésére.

Egy 2014-es vizsgálatnál derült ki, hogy a mosonmagyaróvári Théra 2 szélparkjában a három helyett öt szélkereket működtet, és nem 6, hanem 10 megawattal termel.

A hivatal először ekkor utasította a kft.-t a pluszkapacitások kiiktatására, és a társaság jelezte is, hogy eleget tesz a felszólításnak, de nem közölte, hogy ezt műszakilag hogyan oldja meg.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink