Stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Szerbia

Hírek Figyelo.hu
Stratégiai partnerségről írt alá megállapodást Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, tárgyalásaik után a két országi illetékes miniszterei szándéknyilatkozatok sorát szignálták.

Gazdasági, mezőgazdasági, diplomáciai és közös határvédelmi együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot az illetékes szerb és magyar miniszterek, miután Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a két ország közötti stratégiai partnerségről állapodott meg – számol be a szerbiai Tanjug hírügynökség.

A megbeszéléseken terítékre került Szerbia uniós csatlakozása és a Belgrád-Budapest gyorsvasút kérdése is.

A dokumentumokat szerb részről Nikola Selakovic külügyminiszter, Andjelka Atanaskovic gazdasági miniszter, Aleksandar Vulin belügyminiszter, Jadranka Joksimovic uniós integrációért felelős miniszter, végül építőipari, Tomislav Momirovic közlekedési és infrastruktúra miniszter írta alá magyar kollégáival. A két miniszterelnök, valamint az érintett miniszterek a nap folyamán korábban kétoldalú megbeszélést is folytattak. A Tanjug forrása szerint a most született stratégiai megállapodás számos területen teszi lehetővé a közös projektek indítását.

(Borítókép: Nikola Selakovic szerb külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kormányközi megállapodást ír alá Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. Mögöttük Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. MTI / Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink