Strandszezon: negyedmilliárdot költöttek felújításokra Budapesten

Hírek vg.hu
Több mint negyedmilliárd forintot költött a budapesti strandok korszerűsítésére és karbantartására az üzemeltető idén, miközben az évtized projektjére, a Rác fürdő felújítására készül. A beruházásra kiírt közbeszerzés ugyan még nem zárult le, de már tervezik a Gellért Szállóval összehangoltan megújuló fürdő munkálatainak ütemezését is – közölte a Világgazdaság.

Idén a Római fürdő, tavaly a Palatinus strand csúszdája korszerűsítése volt a legnagyobb tétel az aktuális karbantartási, felújítási munkálatok között, de 2024-ben igen jelentős a Pala hullámmedencéjében a több mint százéves ipari műemlék hullámgép javítása, mely az árvíz miatt csúszott, de napokon belül elkészül – tudta meg a Világgazdaság a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sajtóosztályától.

A strandokon mindig történik valami

Zajlik a Rác fürdő felújítására kiírt közbeszerzési pályázat, és készülnek a Gellért fürdő korszerűsítésére is, de a gigaberuházások mellett a strandszezonra felkészülést jelentő munkálatok sem maradhattak el.

Idén több mint 260 millió forintért végeztek karbantartási és felújítási munkálatokat, a Dandár fürdő közben másfél hónapra bezárt, amint a strandszezon elkezdődött. A fürdő belső medenceterének felújítása, a szigetelés és újraburkolás feladata nem tűrt halasztást.

Tavasztól kezdve folyamatosan zajlanak a strandfelkészítési-munkák:

  • többek között a medencék felújítása,
  • tisztítása,
  • élményelemek és
  • csúszdák karbantartása, megújítása,
  • burkolatok javítása,
  • a kertek virágosítása, megszépítése történt meg.

Újra üzemel majd a Palatinus hullámmedencéje

A Gellértben és a Palatinuson ipari műemlék százéves hullámgép található, illetve a margitszigeti strandon idén még nem állt szolgálatba, mert a javítási munkálatokkal az árvíz miatt nem tudtak időben elkészülni.

Az időjárás az elmúlt években különleges helyzeteket is teremtett, amelyekről tudjuk, hogy előfordulhatnak, nehéz azonban előre tervezni vele. Májusban Európa-szerte nagy mennyiségű csapadék esett, ami a Dunán is jelentős árvizet okozott, ez pedig hatással volt a Palatinus strand hullámmedencéjének megnyitására is.

Ebben a szezonban ugyanis szükségessé vált az ipari műemlékhullámgép rekonstrukciója, amelyet csak leengedett, vagyis víz nélküli medence mellett lehet elvégezni – fogalmazott a BGYH szakértője.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink