Startupok a felsőoktatásból: 21 egyetemről 1400 ötlet jött

Hírek Dr. Halaska Gábor
A minap egy egészen egyedi startupversenyen járt a Figyelo.hu tudósítója. Az EFOTT velencei helyszínéhez közel, Kápolnásnyéken Hungarian Startup University Program (HSUP) legjobb csapatainak bemutatkozását néztük meg: 100 startup csapatból a 9 legjobb prezentálhatott.

Szépen, lépésről-lépésre ugyan, de a felsőoktatásba is végre egyre nagyobb ütemben „szűrődik be” a startup világ hangja. Nem kevesebb, mint 21 egyetem hallgatói önkormányzata segített ugyanis szervezni a Hungarian Startup University Program (HSUP) első tanévét, amely idén nyár elején ért véget.

Igen nagy számú, 2100 jelentkező vette fel ezt a különleges „tantárgyat”, amelyért kredit pontok, és a projekt ígéretes előrelépése esetén hallgatói ösztöndíjak is jártak.

Nem kevesebb, mint 1400 projekt ötlet született, ebből mintegy 100 startup projekt-csapat alakult meg, így 300 millió forintnyi ösztöndíjat osztottak ki.

Ez az első évi mérlege a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával elindított HSUP-nak.

A 2021-2022-es „tanév” még izgalmasabb, nem csak felsőoktatási krediteket, a második félévtől pedig ösztöndíjat kaphatnak a hallgatók, hanem öt új egyetem is csatlakozik, és a verseny még szorosabb lesz: 3-4-szeres jelentkezést vár a nagyszabású, összetett programot koordináló NKFIH.

A HSUP „tanévzárójának” vagy inkább záróvizsgájának tekinthető az a prezentációs nap, azaz Demo Day, amelyet 2021. augusztus 10-én az EFOTT velencei helyszínétől pár percre, Kápolnásnyéken rendeztek. A program vezetői pedig az első tanévben összeállt 100 startup csapatból a 10 legjobbnak adtak előadási lehetőséget az igen neves zsűri előtt. A grémiumban olyan startup szaktekintélyek foglaltak helyet, mint Balogh Péter angyalbefektető, Hendrich Balázs, a Mathias Corvinus Collegium karrier- és szakmai fejlesztési központjának igazgatója, illetve Sohajda Júlia, a Vespucci Partners alapító vezérigazgatója.

A HSUP program egyébként maga is egy „induló, innovatív vállalkozás”, mert gyakorlatilag az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főosztályvezetője, Kölkedi Krisztián „startupja”. Az agilis fiatal mellé odaállt dr. Birkner Zoltán, az NKFIH hivatal elnöke, valamint az az Innovációs és Technológiai Minisztérium is.

Mint kiderült a rendezvényen: az első tanévi (2020-2021-es) HSUP program egyfajta tesz is volt, de már a kezdetben csatlakozott több tucatnyi mentor a hálózathoz. Ahogy említettük: az első félévben a 2100 tanuló kreditpontokat kapott e tantárgy felvételéért a 21 programban részt vevőegyetemen, mi több, a legjobbak a program második félévében már fejenként 150 ezer forintos ösztöndíjat is kaptak, amelynek teljes összege az említett 300 millió forint.

A Demo Day-en a mintegy száz kidolgozott ötletből, illetve prototípusból az előminősítésen átment legjobb 9 csapat adott elő, amelyek már befektetésekre érettek, a 10-edig sajnos technikai okok miatt nem tudott eljönni. Bár fiatalok a csapatok, egytől-egyig valóban színvonalas, jól bemutatható projektekkel rendelkeznek. (A csapatok listáját, a projektek rövid leírását lásd külön!)

További előnye a programnak, hogy igen nyitott, hogy az itt végzősök könnyedén mehetnek tovább a magántőke, az angyal befektetők, a Hiventures vagy más állami alapokhoz, semmilyen efféle jogi vagy pénzügyi korlátot nem állít a program, mivel központi finanszírozású, és az edukáció a fő célja, így részesedést sem kérnek a csapatoktól.

Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH hivatal elnöke azt szeretné, ha a HSUP program középtávon a program nyitottabb lenne akár az idősebb, szenior csapatokra, vagy akár a középiskolák felé is.

Mivel fiatalok ezrei vesznek részt benne, így e program össztársadalmi hatása is erősödhet: azáltal, hogy a vállalkozói gondolkodást, a vállalkozói kultúrát erősíti.

A Demo Day-re bejutott csapatok listája és rövid leírásuk:

Scraping Robotics

Ún. fiber laser gépek alkalmassá tétele a hántolásra, kiváltva ezzel egy időigényes munkafolyamatot az ipari gépek (pl. szivattyúk, turbinák) felújításában.

ReFilamer

Műanyag-hulladékból, például PET palacokból 3D nyomtató szalagokat (filamenteket) gyártó gép és kapcsolódó szolgáltatások. (Refilamer.com)

EthiCoin

A társadalmi hasznot hajtó tevékenységek, sétáért, kerékpározásért, otthoni komposztálásárt, stb. cserébe új kriptovalutát (EthiCoin-t) kapnak az ezt végzők, melyet egy applikáció figyel és felügyel. A gyűjtött coin-okért egyes webáruházaknál a felhasználók kedvezményeket kapnak. (Nagy versenytárs a Strava.)

Sano-Track

Lovak, köztük csikók súlyos betegségeit előrejelezni képes, beültethető „okos-chip” lovaknak. Első körben testhőmérséklet és más alap-adatok mérésére.

Kontekt

Videóhívás egy vezetékes telefon egyszerűségével, egy tévéhez csatlakoztató dobozzal, akár hagyományos, képcsöves tévére is. Mindössze egy zöld és egy piros gombbal, háttérben futó digitális hívással. (Konkurensek: az ausztrál Konnekt, az Acer cég GrandPadja, Kontekt.eu, Raspberry Pi Zero alapú készülék)

Lipped Jig

Horgász innováció a csalik közül az úgynevezett wobblerek és a plasztik csalik előnyeit ötvöző új csali típus, a fenti két forma összeházasítása.

E-slip

Digitális bizonylatot a kereskedő a felhőbe tölti, a papír blokkok helyett a vásárló applikációban kapja azt meg. (Több nemzetközi versenytárs ezt QR kóddal vagy e-mail címmel oldják meg.)

Agrolize Solutions

A drága mezőgazdasági drónokat közvetítő, közös pool-ban kvázi bérelhetővé tevő szolgáltatás, drón csoportok révén, komplett vizsgalati, beavatkozási megoldásokkal.

Cashier Basket

Az Amazon okos boltjához hasonló okos bevásárlókosár és digitális bevásárlókosár-megoldás.

A kilenc projektből igazi győzteseket most nem hirdettek, mindegyik csapat eléggé jó és felkészült volt, ugyanakkor a TOP 3 projektet mégis külön kiemelte a zsűri! Ezek a Scraping Robotics, a Cashier Basket, és a Refilamer csapatai voltak.

(Borítókép: Zarya Maxim Alexandrovich, PuzzlePix/Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink