Egyre sikeresebbek a női startupok

Hírek Tóth Balázs
Lezárult a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátor, a Start it @K&H őszi jelentkezési időszaka, 15 új startup kezdheti meg a munkát a féléves mentorprogramban – közölték a K&H Bank hétfői sajtótájékoztatóján. Az idén ötéves inkubátornál a kiválasztás során ezúttal is a fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt, emellett kiemelt figyelmet kaptak azok a startupok, amelyeket nők alapítottak.

Idén ötéves lett a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátor. A 2017-ben kísérleti projektként indult program együtt nőtt fel az alulról szerveződő hazai startup közösséggel, napjainkra már 21 különböző iparágból érkező, korai fázisban lévő startupot segített elindítani a piacon. „Az öt év során 90 csapatunk, 7 milliárd forint összegű tőkebevonásához járultunk hozzá. A startupjaink közül 24 jelenleg is aktív, összességében nézve pedig 65 százalékuk az alapítás után egy évvel is működik. Ez nagyon jó arány a nemzetközi 25 százalékos átlaghoz képest” – emelte ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Az inkubátornak ezt a kiemelkedő sikerrátát azzal sikerült elérnie, hogy a legkritikusabb időszakban, a piacra lépésig terjedő fázisban nyújt segítséget a startupoknak. A féléves mentorálás alatt olyan inspiráló közösségbe kerülnek a csapatok, ahol a szakmai irányítók és a bank vezetői közül kikerülő mentorok, a technológiai szolgáltatások, az inkubátor hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere értékes tapasztalataival is rendelkezésre áll a fejlődéshez. A cél az indulás óta változatlan, a nagyvállalati és a startup szektor szinergiáinak kihasználásával támogatni az innovatív ötletek megvalósulását.

Fókuszban a fenntarthatóság

Az őszi felvételi körben 55 jelentkező közül 15 csapat került az inkubátorba, akik közül négy környezetbarát megoldással érkezett, hat pedig női alapítású startup vállalkozás. Az volt a cél, hogy – a K&H Csoport fenntarthatósági törekvéseivel összhangban – kiemelten támogassák azokat a startupokat, amelyek valamilyen környezeti vagy társadalmi problémára nyújtanak megoldást. „Ezzel túlléptünk azon, hogy a fenntarthatóságot pusztán környezetvédelmi oldalról nézzük. Kifejezetten a női esélyegyenlőséget erősítő startupokat kerestünk, amelyeket vagy nők alapítottak, vagy az egyenrangúságot erősítik az ötletükkel, például a nők elhelyezkedését, érvényesülését segítik a férfias szakmákban” – hangsúlyozta Németh Balázs.

Az őszi szemeszterben a fenntarthatóságot előtérbe helyező csapatokat megújult programelemekkel is támogatja a bank a fejlődésben, többek között női mentorokat kapnak, a témába vágó workshopokon és előadásokon vehetnek részt, illetve kerekasztal beszélgetéseken tanulhatnak a sikeres női vállalkozóktól.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink