Startol a Bázis

Hírek
Június 25-én kezdődik és szeptember 3-ig tart a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis idei évada. A teátrum újragondolt arculatát olyan produkciók képviselik, mint Lackfi János Hinták című darabjának ősbemutatója, a Zsámbéki Zsibongó, a mese és a szabad játék örömünnepe a Zárdakertben, valamint a Y.EAST Fesztivál háromnapos forgataga.    

A Zsámbékon élő Lackfi János munkájának májusi ősbemutatóját követően júliusban újranézhető az előadás a Bázison. A Hinták című dráma egy zsámbéki idős asszony történetén alapul, és bizonyítja, hogy a valóság sokszor nem valóságszerű.

Tavaly indult útjára a Családi Bábos Napok rendezvénye, amelyen a szakma legjelentősebb, családok által üzemeltetett bábtársulatai játszottak családoknak. Ezt a színházi viszonylatban csemegének számító előadássorozatot az idén népi játszóházak bevonásával hiánypótló fesztivállá bővítik. A Zsámbéki Zsibongóval egy igazi családi napot kínálnak, ahol a szülők és gyermekek együtt játszhatnak.

Hangsúlyos szerepet kapnak az idei évadban a monodrámák. A Művelődési Házban láthatja a közönség a Bereményi Géza Irén levele c. írása nyomán készült, a 70-es évek hangulatát megidéző zenés monodrámát, Újhelyi Kinga előadásában. A Romtemplom díszletében Juhász Róza színművész idézi meg a magyar történelem egyik legismertebb hősnőjét, Zrínyi Ilonát. Végül egy rendhagyó előadás egy rendhagyó helyszínen: Jámbor József Fauszt c. egyszemélyese a Bázison.

Az Anyaszínház legújabb bemutatójával szerepel, a deSADE – Énbörtön cíművel. Cziglényi Boglárka darabjában De Sade márki az erőszak kultúrájának szupersztárjaként jelenik meg, azonban az általa létrehozott paradigma egy idő után erősebb lesz nála.

Egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében a fiatal, magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, a moszkvai Vahtangov Színház rendezője és színésznője, az Allez! (HEPP!) című produkcióval a két kultúra közötti párbeszéd megújítására tesz kísérletet.

Huszonötödször kerül sor a Határon túli és hazai amatőr színjátszók találkozójára. A fesztiválhoz amatőr rendezőképzés is társul: az egyhetes tábor célja olyan tehetséges színházi alkotók kiművelése, akik a jövő amatőr színházi közegének meghatározó alkotói és képviselői lehetnek.

Újra lesz sétálószínház. A résztvevők nem csupán kalandtúrán vesznek részt, szereplőivé is válnak az eseményeknek. Sztalkerekké válnak. Jámbor József immár hetedik éve minden nyáron végigkalauzolja a nézőket a Zónában.

Visszatér a tavaly nagy sikerrel bemutatott Köztársaság. Szálinger Balázs díjnyertes színdarabja egy valós történelmi eseményből indul ki: a huszonéves Julius Caesart, közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtették fogságba. A darab gerincét a közte és a kalózok vezére között zajló ideológiai, filozófiai párharc adja.

Az évad zárásaként különleges kalandokat kínálnak lenyűgöző természeti környezetben. A háromnapos Y.EAST fesztiválon az utóbbi évek legjelesebb cseh és magyar előadásai mellett táncház, koncertek, szabadtéri mozi, eredeti kópiás vetítések a 20-as 30-as évek filmjeiből, sátortábor és izgalmas gyerekprogramok várják az Bázisra látogatókat. Ízelítő a hazai színházi kínálatból: érzékeny társadalmi téma az Utcaszínházi Alkotóközösség feldolgozásában: Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara, utópisztikus-szatirikus fájdalmas komédia az elsüllyedt Bárkáról, Tasnádi István tollából: Majdnem 20, interaktív szegénységművészeti tréning Márai Sándor írása alapján, Bán János és Tánczos Adrienn vezetésével: Szegények iskolája.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink