Stagnáltak a fővárosi lakásárak

Hírek figyelo.hu

Budapesten stagnáltak a lakásárak 2020 első negyedévében, amivel az éves dinamika 15,4 százalékról 8,3 százalékra mérséklődött – derül ki az MNB lakásárindex legfrissebb adataiból.

A vidéki városokban szintén folytatódott az áremelkedés ütemének mérséklődése, 2020 első negyedévében az éves árdinamika 20,5 százalékról 14,8 százalékra csökkent. A községekben nominális értelemben negyedéves alapon 3,5 százalékkal csökkentek, míg éves alapon 7,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2020 első negyedévében.

Országos átlagban

a lakásárak éves nominális növekedési üteme az előző negyedéves 17,8 százalékról 11,6 százalékra csökkent.

Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest jelentősen kisebb, 8,3 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2019 és 2020 első negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint.

Az ingatlan.com korábbi elemzésében Budapesten az egyszobás lakások árának középértéke 27 millió forintot tett ki. A legdrágább városrész Budapesten belül az V. kerület, ahol több mint 44 millió forint a garzonok középértéke a kínálati piacon. A legolcsóbb a XX. és XXIII. kerület, azaz Pesterzsébet és Soroksár, itt 20,8 millió, illetve 20,3 millió forintba kerülnek az egyszobás lakások.

Negyedéves alapon nem változtak a lakásárak Budapesten, így ez már a második egymás utáni negyedév, amikor nem emelkedtek a lakásárak a fővárosban.

A vidéki városokban 14,8 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon,

amely 5,7 százalékpontos mérséklődést jelent az előző negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz képest. Negyedéves alapon a vidéki városokban 3,5 százalékkal emelkedtek az árak.

A községekben nominális értelemben negyedéves alapon 3,5 százalékos lakásár-csökkenés, míg éves összehasonlításban 7,8 százalékos lakásár-emelkedés volt tapasztalható.

Éves összehasonlításban valamennyi régióban mérséklődő, de továbbra is kétszámjegyű lakásár-dinamika volt mérhető.

Nominális alapon a legintenzívebb éves árdinamika a közép-dunántúli, a délalföldi, valamint a dél-dunántúli régiókban volt tapasztalható, ezekben a régiókban 15 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2019 első negyedévéhez képest.

  • Az észak-alföldi régióban 14,7,
  • az észak-magyarországi régióban 13,7,
  • a nyugat-dunántúli régióban 12,5,
  • a közép-magyarországi régióban pedig 10,8 százalékos áremelkedés

volt megfigyelhető éves alapon.

Negyedéves alapon szintén valamennyi magyarországi régióban áremelkedés volt mérhető.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 első negyedévében kismértékben, 0,9 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 17,8 százalékról 11,6 százalékra mérséklődött.

Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 7,0 százalékot tett ki, negyedéves alapon azonban 0,6 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink