Stabil növekedés és kisebb veszteség az Ersténél

Hírek Barát Mihály
Sberbank-ügyfelek kártalanítása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés miatt közel egymilliárd forintos veszteséggel zárta az első negyedévet az Erste Bank.

Az Erste Bank 0,9 milliárd forintos adózás utáni veszteséggel zárta 2022. első negyedévét, ám a romló gazdasági környezetben is stabil működési bevételt tudott elérni – jelentette be a pénzügyi szolgáltató sajtótájékoztatóján Jelasity Radován, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. A működési bevételek – a nemzetközi könyvviteli szabványok (IFRS) szerinti kimutatás alapján – lényegében megegyeztek az egy évvel korábbival: ezen belül a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal nőttek, a díj- és jutalékbevételek 12,6 százalékkal emelkedtek, a kereskedési és konverziós bevételek viszont 79,9 százalékkal visszaestek. A működési bevételt viszont tízmilliárd forinttal csökkentette az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség.

A működéssel kapcsolatos kiadások eközben jelentős mértékben, több mint 50 százalékkal nőttek éves összevetésben, amelynek nyomán a működési eredmény 43,8 százalékkal, 14,2 milliárd forintra csökkent. A kiadások között a legnagyobb mértékben az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) teljesítendő befizetések nőttek: az Erste az első negyedévben 9,4 milliárd forinttal fizetett be többet az OBA-nak, mint egy évvel korábban, ebből 7,9 milliárd forintot tett ki a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt extra befizetés. Mindezek nyomán a költség/bevétel arány is romlott: március végére 69,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,5-ről. Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, elérve így a 2014,4 milliárd forintot. Az új finanszírozás volumene pedig kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének teljesítményéhez képest. A nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9-ről.

Ami az egyes üzletágak teljesítményét illeti, a teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: a lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 15 százalékkal nőtt 2021 első negyedévéhez képest. A személyi kölcsönöknél a kihelyezés 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben, viszont a babaváró hitel iránt éves alapon 21,9 százalékkal csökkent a kereslet.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forintot tett ki, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt. „Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon 19,3 százalékkal gyarapodott 2021 március végéhez képest” – mondta el Cselovszki Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatója. Az Erste tapasztalatai szerint – tette hozzá – az elmúlt két évben jelentősen nőtt az érdeklődés a kockázatos eszközök iránt, egy év alatt pedig lényegében duplájára emelkedett a direkt részvénytípusú befektetések aránya. Idén a magasabb infláció és a volatilis mozgások miatt még többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője szerint nagyon jól sikerült az első negyedév a terület szempontjából: ezt jól mutatja például, hogy a vállalati üzletág 2022 első negyedévében több mint 500 új ügyfélnek nyitott számlát, három és félszer annyinak, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, közel annyi ügyfélnek, mint 2021-ben egész évben. A korábban sberbankos ügyfelek közül is sokan jöttek át az Erstéhez: a publikusan elérhető információk alapján márciusban azon kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek több mint negyede az Erstét választotta, melyek korábban a Sberbanknál intézték pénzügyeiket, és a bank működési engedélyének visszavonása után másik pénzintézetnél nyitottak számlát.

A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 7,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 11 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 14 százalékkal gyarapodott tavaly márciushoz képest, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal csökkent.

 

Címlapkép: Vémi Zoltán / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink