Sportcentrum a lakóház helyén

Hírek
Egészségmegőrző-sportközponttá építik át a Vadász utca 30. alatt található ingatlant. 

A régi lakóház helyén uszodai, wellness és rekreációs tevékenységet biztosító, a száraz és a vizes sportok kedvelőinek egyaránt megfelelő, mi több, sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek szintén helyet kínáló intézmény épül.

A Belvárosi Sportközpont terveit bemutató sajtótájékoztatón kiderült, két medence lesz az épületben. A négypályás a biztos úszók számára, míg a galérián tanmedencét alakítanak ki. Az úszás mellett egy wellness rész várja a relaxálni vágyókat, szaunával, sókamrával, jakuzzival és termálmedencével. Kisebb-nagyobb terek biztosítanak majd lehetőséget a teremsportok kedvelőinek. A teljes szintet elfoglaló kosárlabda pálya mellett két összenyitható teremben lehet jógázni, aerobik és táncórákat tartani. A kosárlabda terem és a galéria kiválóan alkalmas testnevelés órák megtartására.

Az épület legfelső szintjén a kondicionáló termek látogatóit várják. A terem egy nyitott belső udvarra néz, ahonnan lépcső visz a tetőteraszra. Itt gyönyörködni lehet a panorámában, élvezni a belvárosi tetők barátságos hangulatát, egy frissítő elfogyasztása közben.

A sport mellett kulturális események számára szintén lehetőséget kínál a komplexum. A rendezvények kihúzódhatnak az épület előtti utcaszakaszra, becsalogatva a járókelőket.

Skardelli György, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, többek között a Papp László Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion tervezője úgy fogalmazott: az épületet egy valódi friss, zöld sziget a Belváros sűrű szövetében. Külső megjelenésével ezt a különleges funkciót sugározza. Kettős homlokzatával lehetőséget teremt a természetes fény minél erőteljesebb bevitelére, az amúgy szűk utcában. A grafikázott üveg homlokzat még a pinceszintre is lejuttatja a napsugarakat, és a mögötte húzódó ornamentális, hullámzó szerkezeti fallal sajátos karakterű megjelenést kölcsönöznek az egyedi rendeltetésű épületnek. A két homlokzati réteg közötti mászófal erősíti a különleges megjelenést. A falra kapaszkodó sportolók látványával együtt jó hírvivője a most születő új létesítménynek, amely igazi látványossága lehet a megújuló Vadász utcának.

Finta József, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas építész szerint lényeges funkcionális térképző változtatások híján ez a mai városi élet aligha maradhat meg.

Mint mondta: ez a terv e változtatások egyik első elemeként értékelhető. A valójában kis háznak egyetlen felesleges négyzetmétere sincs, de a funkcionális kérdőjelet is folyamatosan felvető program igazi házzá képes alakulni. Az utcára néző fényudvar kitűnő ötlet, összetartja az egész építményt, a fényt onnan lopja be a terekbe, ahonnan amúgy szervesen jönne, de különleges, egészen mai karaktert ad a háznak, amely önmaga jelévé képes válni. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink