Galéria és álmennyezet mint spórolási lehetőségek

Hírek M. Orbán András
Az álmennyezet vagy a galéria is jó stratégia lehet energiamegtakarításra. Előbbi jó megoldás lehet irodák esetében, ha nem szeretnénk növelni a hasznosítható területet, a galéria esetén pedig számolni kell azzal, hogy mindig melegebb lesz, mint az alsó, eredeti szint.

A nagy belmagasság akár egy belvárosi lakásról, akár egy üzlethelyiségről vagy irodáról legyen is szó, együtt jár azzal, hogy jelentősen nehezebb felfűteni, mint egy azonos alapterületű, normál belmagasságú ingatlant. Ha az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy az ingatlant belső kétszintessé alakították, és ráadásként a két szint hőmérséklete külön szabályozható vagy mindkét szinten található fűtőtest, akkor szinte elhanyagolható tényező, hogy mekkora az eredeti belmagasság – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A nagy belmagasságra jó megoldás lehet a galéria
Fotó: fourgenprop.com

Hozzátette, a galériás lakások többségénél azonban nem szabályozható külön a két szint hőmérséklete, sőt sok esetben csak az alsó szinten található radiátor vagy konvektor. A meleg levegő köztudottan felfelé száll, így egy átlagosnak számító, 3,6 méteres belmagasságú belvárosi lakás felfűtése és az ideális hőmérséklet beállítása jelentős terhet és bonyodalmat jelenthet az ottlakók számára. A galérián mindig jóval melegebb van, mint az alsó szinten, ami előnyös annak, aki melegben szeret aludni, hiszen a legtöbb ilyen lakásnál a hálószoba kerül a felső szintre – mutatott rá a használati szempontok alapján.

Azt is elmondta, az üzletek és irodák esetében is növelhető a hasznos alapterület úgy, ha galériát alakítanak ki az ingatlanban, de itt is igaz, hogy a felső szint valószínűleg jóval melegebb lesz, mint az alsó. Ezzel számolni kell akkor is, ha raktárként hasznosítják a galérián kialakított teret és akkor is, ha így bővítenék az üzletfelek, vendégek által is használt területet. Ahol nincs szükség az alapterület növelésére, ott valóban jó megoldás lehet a felszálló hő visszatartására egy ízléses álmennyezet kialakítása.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink