Sorra érkeznek a digitális kalapácsnak is nevezett Leopard 2A7-esek Tatára

Hírek
Igazi csúcsragadozók érkeznek Tatára a meglévő Leopard 2A4-esek és a régi szovjet T–72-esek mellé. A Leopard 2A7HU a harckocsigyártás csúcsát képviseli, jelenleg a térség legkorszerűbb ilyen jellegű fegyverrendszere.

Ilyen másnak nincs – jelenthető ki magabiztosan a Magyar Honvédság új Leopard 2A7HU harckocsija kapcsán, amiből ez első példány néhány napja érkezett meg az állomáshelyére, Tatára, az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, és azóta újabb és újabb trélerek indulnaka németországi gyárból hazánkba.

A világ egyik, ha nem legkorszerűbb sorozatgyártásban lévő harckocsijának legmodernebb, magyar igények figyelembevételével elkészített változatát kapta, kapja meg a honvédség. Hazánkhoz hasonlóan Katarnak vannak még nullkilométeres, új gyártású Leopard 2A7-esei, a gyártó Németország és hazánkhoz hasonlóan szintén 44 tankot rendelő Dánia hadseregének is csak korábban használt, továbbfejlesztett példányai vannak jelenleg

Mit tud, milyen jellegzetességei vannak a honvédség legújabb harckocsijának? A Honvédelem.hu ismertetése szerint a magyar Leopard páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága kis híján 11 méter, súlya több mint 63 tonna. A harckocsi tűzerejéről az L55A1 típusjelű, 120 milliméter űrméretű Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik.

A továbbfejlesztett harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A harckocsin van továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres, toronytetőre szerelt távvezérelt géppuskával, valamint 16,76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak.

A harckocsi előkészítés nélkül képes 1,2 méter mélységű vízi átkelésre; előkészítéssel 2,25 méter mély gázlón, valamint négy méter mélységű víz alatt is képes átkelni. Az 1500 lóerős turbódízelmotor több mint hatvan kilométeres sebességre tudja gyorsítani a páncélost, a tartályokban 450 kilométerre elegendő üzemanyag van. A gumibetétes lánctalp miatt nemcsak terepen, de beton- és aszfaltos utakon is közlekedhet a páncélos.

A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú lőszer rendelhető, valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. Magyarország szerződést kötött a német Rheinmetall céggel nagy mennyiségű lőszer beszerzésére. A gyártásba a Rheinmetall Waffe Munition GmbH és a magyar kormány által létrehozott, tüzérségi lövedékeket gyártó várpalotai üzem is bekapcsolódik.

A Leopard 2A7HU harckocsi páncélvédelméről a kompozit merőleges síklemez és a döntött előtétpáncél gondoskodik. A harcjármű képes sikeresen ellenállni a modern páncéltörő fegyverek fenyegetéseinek. A lakott területeken vívott harc sikere érdekében a harckocsihoz egy körkörös, úgynevezett 360 fokos kiegészítő páncélzatot fejlesztettek ki. A kiegészítő páncél igény szerint fel- és leszerelhető, és a beépített környezetben biztosítja a nagyobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben.

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető. A páncéltestben elöl, a hagyományos középső pozíció helyett jobb oldalon foglal helyet a harckocsivezető, mivel a páncéltest bal oldalán egy kiegészítő lőszertárolót alakítottak ki. A toronyban három fő számára van hely. A torony jobb oldalán foglal helyet az irányzó (elöl), mögötte (felette) pedig a parancsnok. A torony bal oldalán a töltőkezelő kapott helyet.

A kezelőket a legmodernebb digitális kommunikációs, illetve célfelderítő eszközök, valamint számítógépek segítik a harc sikeres megvívásában, nem hiába hívja a német szaksajtó a Leopard 2A7-eseket digitális kalapácsnak.A 44 harckocsin kívül a tankokkal azonos alvázon öt műszaki mentő harcjármű és három hídvető is érkezik Tatára. A dandárnál már évek óta szolgálatban áll 12 felújított Leopard 2A4-es tank, amelyek az országvédelem mellett kiképzési feladatokat látnak el, a lánctalpas nagymacskák mellett a legfejlettebb szimulátoros rendszereken képzik a jövő magyar harckocsizóit a tatai laktanyában.

A cikk itt olvasható: magyarnemzet.hu

Borítókép: hmzrinyi

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink