Sorosék újabb bőrt húztak le a szokásos önsajnáltatásról

Hírek
Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája és átköltözteti munkatársait a német fővárosba – jelentette be keddi közleményében az alapítvány, az „egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre” hivatkozva. Mindenki megnyugodhat, azért továbbra is küldik majd a pénzt magyarországi végrehajtóiknak. De akkor mi ez a cirkusz már megint?

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól már április 19-én bejelentették egyszer, hogy fontolgatják székhelyük Berlinbe való áthelyezését. Most úgy tűnik, végleg megérlelődött bennük a döntés, mert kedden reggel kiadtak egy közleményt, miszerint szedik a sátorfájukat és meg sem állnak a német fővárosig. Szerintük a magyar kormány rossz színben tünteti fel őket és ellehetetleníti a civil szervezetek munkáját. Ezt alátámasztandó a “Stop Soros” törvénytervezetre hivatkoznak, ami természetesen semmi ilyet nem tartalmaz, csupán a bevándorlást tudatosan gerjesztő szervezetek munkáját szabályozza.

De akkor mire jó ez a cirkusz? Korábban foglalkoztunk már ezzel a témával: a világmegváltó-jóságoskodó “civileknek” egyszerűen muszáj folyton magukat sajnáltatniuk, hogy ők micsoda üldöztetésnek vannak kitéve, amiért az igazság oldalán állnak. Ez egyrészt rendkívül jót tesz a filantrópbiznisznek, mondhatni kiváló reklám nekik, és arról is eltereli a figyelmet, hogy melyek a valódi céljaik. A dupla bejelentés pedig dupla médifigyelmet is generál az ügynek, először sajnáltatták magukat egy kicsit áprilisban, hogy aztán nem egészen egy hónappal később újra bejelentsék ugyanazt.

Hogy mennyire nem változik semmi ezután sem, arról az is tanúskodik, hogy közleményükben leszögezik: továbbra is támogatni fogják a magyarországi civil szervezeteket. Ez még jó hír is lehetne, ha a valódi civilek helyett nem a kedvük szerint pattogó hivatásos aktivistákat pénzelték volna már eddigi is. Úgy tűnik a biciklis és lokálpatrióta egyesületek stb. eztán is kimaradnak Sorosék bőkezű támogatásaiból. A bevándorlást támogató hivatásosok viszont a jövőben sem fognak éhenfagyni.

Mellesleg azt is tudjuk, nagy jelentőséggel bír, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány hova tervez átbútorozni. Még az egy hónappal ezelőtti bejelentés kapcsán mondta el Csontos Csaba szóvivő, hogy azért Berlinbe költöznek mert az “egy szimbolikus hely, szimbolizálja mindazt, amit ma Európában a szabadság, a sokszínűség és a befogadás jelent”. Ez legalább igaz, csupán fel kell lapoznunk a történelemkönyveket, és máris világos lesz, Csontos mire gondolt.

Borítókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ezek is érdekelhetnek

További híreink