Soros-hálózat díja a Soros-hálózatnak

Hírek

A tegnap átadott Gőbölyös Soma-díjat idén a 444 újságírója, Ács Dániel érdemelte ki, a ferencvárosi parkolási helyzettel foglalkozó cikk- és videóriport sorozatával. A díjat a Gőbölyös Soma Alapítvány szándéka szerint, a tényfeltáró újságírásban kiemelkedőt produkáló szerzőknek ítéli oda a zsűri minden esztendőben. A névadó 2000-ben hunyt el, gyógyíthatatlan betegségben, mindössze 37 évesen.

A pályázatot – amelyre 30 cikk érkezett, s amelyek közül röpke 40 perc alatt választott győztest a zsűri – a Gőbölyös Soma Alapítvány és a Transparency International Magyarország Alapítvány írta ki. A Transparency George Soros egyik érdekeltsége. A 444 20 százalékát 100 millió forintért vásárolta meg a Media Development Investment Fund (MDIF). Az MDIF legbuzgóbb támogatója Soros Nyílt Társadalom Alapítványa.

A Transparency közelmúltban indította – az amerikai nagykövetség által is pénzelt – oknyomozó újságíró mentorprogramját, a választási kampányra időzítve. Miként az előző országgyűlési választásokkor nyújtotta százmilliós tőkeinjekcióját az MDIF a 444-nek.

A díjátadón, a zsűri egyik tagja, a Transparency kuratóriumi elnöke, Lőke András hangsúlyozta: a nyomozó újságírók a köz rosszul megfizetett hősei. E helyzetet orvosolva egymillió forintos pénzjutalmat adott át a győztesnek.

A frissen kitüntetett nyomozó újságíró a ceremónián úgy fogalmazott: a IX. kerületi önkormányzat offenzív taktikával reagált, nagyjából 50-60 pontban perelve a cikkeket és a videókat.

Az önkormányzat tavaly szeptember 19-én a következő sajtóközleményt adta ki:

A Fővárosi Törvényszék megállította a hazugsággyárat

A Ferencvárosi Önkormányzatot folyamatosan lejáratni próbáló 444.hu-t sajtóhelyreigazításra kötelezte a Fővárosi Törvényszék.

A helyi politikusok és cégvezetők vegzálásáról elhíresült Ács Dániel által a „Mint a Buddhához, úgy járulunk elé" című cikkben megfogalmazott legtöbb állítás valóságtartalmát a Törvényszék elsőfokú ítéletében megkérdőjelezte.

Különösen a kerületi parkolás tekintetében derült fény arra, hogy a sugalmazott súlyos veszteség helyett 2016-ban a parkolás több százmillió forintos nyereséget termelt a kerületnek.

A 444.hu a bizonyítási eljárás során nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani a cikkben foglaltakat, ezzel bebizonyosodott, hogy a portál megkísérelte szándékosan félrevezetni az olvasókat.

Borítókép: 888.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink