Soros Györgynek is köze van az év top tőzsdei kibocsátásához

Hírek Figyelo.hu

A vártnál is magasabb lett az Amazon és a Ford által is támogatott Rivian értékeltsége – írja a VG. Az elektromosautó-gyártó 78 dollárra árazta a papírjait, ami 77 milliárd dolláros értékeltséget jelent. Míg korábban 57-62 dolláros ársávról volt szó, ami 60 milliárd dolláros értékeltséget jelentett volna. Így ez az IPO az idei év eddigi legnagyobb részvény-kibocsátása, 11,9 milliárd dolláros forrásbevonással.

Horgonybefektető volt az Amazon, a T. Rowe Price Group, a Coatue Management és a Franklin Templeton.

Fotó: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images

De Soros György is befektetett a cégbe.

A Wall Street Journal szerint az indulás elképesztően égette a készpénzt, hiszen 2020 elejétől idén júniusig körülbelül 2 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt a vállalat, míg az utolsó negyedévben 745-795 millió dolláros veszteséget becsült a társaság.

A Rivian az év végéig három modellt dob piacra. Ezek közé tartozik egy elektromos szállító teherautó, amelyet az Amazon számára terveztek és építettek. Az e-kereskedőnek 100 000 teherautóra van megrendelése, amelyet Rivian a tervek szerint 2025-ig szállít. Év végére várhatóan még csupán 1200 autó gurul le a szerelőszalagról, de 2023 végére már évi 150 ezer jármű gyártására elegendő kapacitással rendelkezhet a vállalat.

Újabb ország került Soros célkeresztjébe

(Borítókép: Simon Dawson/Bloomberg / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink