Soros György által támogatott egyetemmel kötne együttműködést a CEU

Hírek
Érdekes közleménnyel tudatta a CEU, hogy egyetértési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal. Kiderült: lehet teljesíteni a kormány által áprilisban módosított felsőoktatási törvényt, mely szerint a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény a székhelye szerinti országban is államilag elismert felsőoktatási intézményként működjön.

Az ellehetetlenítés mantráját szajkózó ellenzék és civil tiltakozások szlogenje ellenére tehát egyáltalán nincs diktatúra Magyarországon. 

De nem is emiatt érdekes a CEU bejelentése, több intézménnyel sikerült már megállapodni a magyar és a székhely szerinti állam kormányának a hazai működés folytatásáról. Az igazán figyelemre méltó az, hogy a tekintélyes oktatási intézménynek nevezett CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel lépne szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az Egyesült Államok-beli egyetemek rangsorában, ez lenne a Bard College.
 
Pedig New York állam bővelkedik a rangos egyetemekben, itt található a világligában a 14. Columbia University vagy a 27. New York University. Akkor miért éppen a Bard College?
 
A válasz Soros György lehet. A Bard College ugyanis 60 millió dollárt kapott 2011-ben Soros György Nyitott Társadalom Alapítványától (OSI), hogy az iskola fokozni tudja globális befolyását New Orleansban, Nicaraguában és Oroszországban.
 
De nem csak pénzügyi kapcsolat fedezhető fel a tőzsdespekuláns és a magánegyetem között. A 15 milliárd forintnak megfelelő "adomány" mellett Soros meglehetősen bizalmas kapcsolatot ápolt  az egyetem direktorával, Leon Botsteinnel is. Soros még 2011 előtt 5 millió dollárral tolta meg az egyemet, hogy első felesége, Susan tanszéket alapíthasson az intézményben. A sikeres együttműködést jelzi, hogy Botsteint később Soros kérésére beválasztották az American University of Central Asia egyetem elnökségébe is.
 
A bölcsészettudományokra fókuszáló Bard College valóban festői szépségű campusán információink szerint az egyik legbaloldalibb képzésben vehetnek részt a tandíjat megfizető diákok. Az egyetem szellemiségére példa, hogy ott tanított az a Heinrich Blüchner német filozófus, aki a Német Kommunista Párt tagja volt a '20-as években. Később ugyan Sztálin miatt kilépett az alakulatból, hogy csatlakozzon a Sztálin-ellenes, de vállaltan kommunista mozgalomhoz. Blüchnernek végül a nácik hatalomra kerülése miatt kellett elhagynia Németországot, a '40-es években került New Yorkba, majd 1952-től oktatott 17 éven át a Bard College-ban. Blüchner és az ugyancsak filozófiát oktató felesége, Hannah Arendt sírja az egyetem temetőjében található.
 
A Soros György által alapított CEU tehát kvázi "házon belül" játssza le a módosított felsőoktatási törvény előírásait. Milyen szerencse, hogy Sorosnak ilyen kiterjedt a kapcsolatrendszere, és kézre akadt egy olyan intézmény, amely szellemiségében sem áll távol a CEU-tól, még ha csak papíron fognak is a Bard College-ban tanulni. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink