Sor kerül a Fehér Ház első hivatalnokának meghallgatására

Hírek MTI
Vindman elmondása szerint közölte Sondlanddal, hogy „helytelen, amit mondott, miszerint Biden és a fia ügyében folytatandó vizsgálatnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz, és nem kell belekeverni a Nemzetbiztonsági Tanácsot”.

Aggodalmának adott hangot – kétszer is – az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsban (NSC) szolgáló Alexander Vindman amerikai katonatiszt amiatt, hogy a Trump-kormányzat nyomást próbált gyakorolni Ukrajnára, hogy folytasson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és fia ügyében.

Az Irakban katonaként, majd diplomataként szolgáló Alexander Vindman alezredes ezt a Nemzetbiztonsági Tanács vezetésének jelentette, és kész meghallgatáson részt venni a képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárás érdekében folytatott vizsgálata keretében is.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Donald Trump amerikai elnök júliusi 25-én folytatott vitatott telefonbeszélgetést egymással, amelyen Trump felvetette a korrupció elleni harc fontosságával összefüggésben Joe Biden fiának a Burisma ukrán gázcégben vállalt szerepét és a Burisma elleni korrupciós vizsgálat leállítását. Mint a telefonbeszélgetésnek a The New York Times című lapban megjelent leiratából kiderült, Trump úgy fogalmazott Zelenszkijnek: „Biden azzal hencegett, hogy leállíttatta a vizsgálatokat. Ha ennek utána tudna nézni”.

„Aggasztott a telefonbeszélgetés” – mondja majd Vindman az előkészített tanúvallomásában, amelynek a szövege hétfő éjjel került az AP amerikai hírügynökség birtokába. „Nem hittem, hogy helyénvaló arra kérni egy külföldi kormányt, hogy egy amerikai állampolgár ügyében nyomozzon, és aggódtam az Ukrajnának nyújtandó amerikai kormánytámogatással kapcsolatos következtetések miatt is”.

Fotó: Wikipedia

Vindman lesz az első fehér házi illetékes, aki várhatóan megjelenik az elnök elleni alkotmányos vádeljárást (impeachment) megelőző vizsgálat keretében zajló meghallgatáson.

A katonatiszt elmondta, hogy először azután számolt be a kétségeiről, hogy Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete egy július 10-i tartott találkozón sürgette, hogy Ukrajna folytasson vizsgálatot a 2016. évi amerikai elnökválasztás, valamint a Burisma ügyében, amelynél a 2020. évi választásokon elnökjelölt-esélyes Joe Biden fia vezető tisztséget töltött be.

Vindman elmondása szerint közölte Sondlanddal, hogy „helytelen, amit mondott, miszerint Biden és a fia ügyében folytatandó vizsgálatnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz, és nem kell belekeverni a Nemzetbiztonsági Tanácsot”.

A gazdag üzletember, Sondland, aki 1 millió dollárt adományozott Trump beiktatásához, ezzel szemben korábban azt mondta az alkotmányos lemondatási eljárás ügyében vizsgálatot folytatóknak, hogy a Nemzetbiztonsági Tanácsból „senki sem adott hangot semmilyen kétségnek”. Azt is vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy bármilyen kapcsolat lenne Biden és a Burisma között.

A Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés kapcsán Vindman közölte, hogy a Fehér Ház úgynevezett szituációs szobájában hallotta nemzetbiztonsági kollégáival és Mike Pence alelnök hivatalának munkatársaival együtt a beszélgetést, és az ezzel kapcsolatos aggodalmairól tájékoztatta az NSC vezetőségét.

Vindman, aki kulcsfontosságú tanú lesz, hároméves korában települt át az akkori Szovjetunióból az Egyesült Államokba, különböző katonai és diplomáciai tisztségeket töltött be, mielőtt az NSC alkalmazásába került. Az európai ügyek igazgatója és Ukrajna-szakértő volt Fiona Hill vezetése alatt, aki szintént tett tanúvallomást a vizsgálatban. Hill John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó munkatársa volt.

Vindman jelen volt Zelenszkij beiktatásán is a Rick Perry energiaügyi miniszter vezette küldöttség tagjaként és Hill-lel együtt részt vett egy Sondlanddal tartott megbeszélésen.

Vindman azt is leszögezi, hogy nem ő az a továbbra is ismeretlen kiszivárogtató, akinek a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetésről szóló jelentése a képviselőházi vizsgálatot elindította.

„Hazafi vagyok, és szent kötelességemnek és megtiszteltetésemnek tartom, hogy megvédjem az országunkat, politikai pártoktól függetlenül” – írta Vindman, aki Irakban megsebesült és Bíbor Szív érdeméremmel tüntették ki.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink