Sokmilliárd forintos EU-s forrás érkezett a tanárok és óvónők béremeléséhez

Hírek vg.hu
Újabb EU-s forrás érkezett Brüsszelből, hiszen 184 milliárd forintot utalt az Európai Unió. Ezt a tanárok és óvónők 340 milliárd forintból előfinanszírozott béremelésére fordítják.

Jó hírrel jelentkezett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki bejelentette, hogy jelentős forrás érkezett a Európai Uniótól a magyar tanárok és óvónők béremelésére, amit a hazai kormányzat előfinanszírozott az esztendő elején.

Varga Mihály bejelentése szerint most 184 milliárd forint utólagos hozzájárulás érkezett Brüsszelből. A pénzügyminiszter emlékeztetett továbbá: tavaly december óta már 734 milliárd forint korábban blokkolt, hazánknak járó uniós forrás érkezett Magyarországra.

Varga Mihály már tavaly novemberben közölte, hogy idén januártól mindenképp sor kerül a béremelésre. A béremelési szándékról a január 18-i Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány mindig is úgy vélte: a szakemberek anyagi megbecsültsége elmarad a kívánttól, ugyanakkor az emelésekhez szükségesek az Európai Uniótól érkező források is.

Ilyen érkezett most.

A valaha volt legnagyobb béremelés a tanároknak

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára január közepén jelentette be, hogy legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést a béremelésének a pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést.

Ehhez a hó végén hozzátette: az ország minden óvónőjének januári bére is már 32,2 százalékkal megemelt lesz, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük.

Az államtitkár közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében: 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek.

Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz, a további kategóriák pedig így festenek:

  • pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot,
  • pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg
  • a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul,
  • a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium középiskolásainak Budapesten. MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink