Sokkoló jelentés került napvilágra a párizsi szilveszterről

Hírek
 A Le Figaro hozott nyilvánosságra egy 17 oldalas jelentést, mely az Île-de-France régió hatósági riasztásait és intézkedéseit összegzi az ominózus estéről.  

A jelentésből kiderül, hogy csak a fővárosi régióban 213 rendőri felszólításra került sor, 168 rendőri intézkedés történt, 163 jármű égett ki és 25 lövöldözésre került sor, melyek során 5 esetben robbanó lövedékkel is megtámadták a rendőri szerveket. Szerencsére mindössze két rendőr sérült meg az összecsapásokban.

Ha a számok mellé odatesszük a tavalyelőtti szilveszteri "banzájok" eredményét, láthatjuk, hogy lassan, de biztosan emelkedik a bűnesetek száma. Két évvel ezelőtt az óév búcsúztatásának mérlege a következőképpen alakult: 202 rendőri felszólítás, szintén168 foganatosított intézkedés, 134 kiégett jármű, 8 lövöldözés (két esetben robbanó lövedékkel). Megdöbbentő, hogy a világ egyik legjelentősebb fővárosában, ilyen szintű erőszakhullám alakul ki évről-évre.

Külön ki kell emelnem azt az esetet, amikor Párizs szívében, a Champs-Elysées és a Balzac utca sarkán, 7 ember úgy gondolta, milyen vicces a tömegbe dobozokat és kannákat dobálni. A rendőrség gyorsan letartóztatta őket, de amikor elolvastam a történteket, elfogott az az érzés, mintha az egész francia főváros lassan egy no-go zónává változna.

Mindezen felül megdöbbentő, ahogy a francia lapok többsége beszámolt a történtekről. "Leszámítva a Champigny-sur-Marne-i és egy autós üldözéses esetet, a fokozott rendőri jelenlét megtette a hatását, és sikeresen elkerültük a nagyobb mértékű balhékat, összecsapásokat" – írják. Gondoljunk bele, mi el tudnánk jutni arra a szintre, hogy ez legyen a normális?! Ehhez képest Magyarországon az a legnagyobb társadalmi probléma szilveszterkor, hogy mennyi kutya szökik el otthonról a petárdázások következtében.

Francia ellenzéki politikusok közül többen is rávilágítottak, hogy nem csupán a rendőrség jelenlétét kell növelni, hanem olyan biztonságpolitikát folytatni, amely képes az állampolgárok mindennapjait biztonságossá tenni, és kezelni mind a kül- és belpolitikai kihívásokat. Azt meg nyugodtan döntse el mindenki saját maga, hogy ilyen szilveszter éjjelre vágyik vagy másmilyenre.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink