Sokba kerül a malmoknak a tavalyi készlet

Hírek Dombi Margit

A legjobb minőségű búzát idén a Hajdúság produkálta, de a minőség a Tiszántúlon most általánosságban is jobb, mint a Dunántúlon. A rossz minőségű termés Lakatos Zoltán szerint azzal van összefüggésben, hogy a tavalyi irreálisan magas árak miatt a gazdák elspórolták műtrágyázást. Ez különösen ott jelentett gondot, ahol a kukorica beérett. Ahol a tavalyi nyár folyamán kiszáradt és nem tudta felhasználni a földben lévő összes nitrogént, ott az utána vetett a búza hasznosítani tudta azt, és jobb minőségű termést produkált, mint más helyeken. Ezzel együtt is mintegy 70 százalékra teszik a szakértők a megtermett mennyiségen belül a rossz minőségű búza arányát, ami azért is gond, mert szemben a korábban jellemző közel azonos árral ma már 20 százalékkal is drágább az étkezési-, mint a takarmánybúza.

– Tavaly is elegendő búza termett Magyarországon, de mivel olcsóbb volt az ukrán, mint a magyar – ez azt jelenti, hogy mikor itthon 130-140 ezer forint volt tonnája, akkor Ukrajnában 60-70 ezer forintét lehetett venni – a kereskedők ezt igyekeztek kihasználni. Mindezek következtében mintegy 450 ezer tonna búza jött be, és ez a mennyiség meg is maradt. Ez pedig azt jelenti, hogy az idén megtermett 5,6 millió tonnával együtt mintegy 6,1-6,2 millió tonna búza van az országban, amiből 2,5 millió tonna kell belső felhasználásra, és kell valamennyi átmenő készlet is, 3 millió tonnát meg, ki kellene vinni, méghozzá megfelelő áron. Ez most nem megy, ennyit még békeidőben sem tudtunk kivinni, a legmagasabb kivitel 2,8 millió tonna volt – mutatott rá az agrárszakember.

A külpiaci értékesítést nem kis részt akadályozza, hogy az exportőrök most teljesen más piaci viszonyokkal szembesülnek mint tavaly, amikor is a világ jegybankjai jelentős mennyiségű készpénz forgalomba hozatalával likviditásbőséget teremtettek. Többletpénz megjelent a tőzsdéken és felfelé húzta az árakat, így kulcsszerepe volt a gabona árrobbanásban is, még akkor is, ha ennek a spekuláció mellett geopolitikai /háború és szankciók/ és természeti /az évszázad aszálya/ oklai is voltak. A változás akkor állt be, amikor az ukrán gabona megjelent Európa piacain, így Magyarországon is, Lakatos Zoltán szerint nem kis arányban szlovák közvetítéssel. Ennek hatására az árak esni kezdtek, s mára ott tartunk, hogy akár ötvenezer forint közelében is lehet búzát vásárolni.

Az Ukrajnában termelt gabona hangsúlyos világpiaci jelenléte sok egyéb mellett drámai hatást gyakorol a magyar búza hagyományos német és olasz piacaira is. – Ukrajnának kiváló termőföldjei vannak, kis túlzással akkor is megterem a búza, ha véletlenül leejtik. Ez azonban a dolognak csak az egyik része. A másik az, hogy ez az áru ellenőrizetlenül, szabályozatlanul áramlik be a piacainkra, és jelenlétével a mi termelőink létét fenyegeti. A kesztyűt mindezekkel együtt is fel kell venni, méghozzá úgy, hogy jó minőségű búzát kell termelni. Ellenkező esetben csak a jóval alacsonyabb áron értékesíthető takarmánybúzával versenyezhetünk, ami semmiképpen nem jó üzlet. Ehhez pedig, más tényezők mellett a megfelelően megválasztott vetőmagfajtákon keresztül vezethet az út.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink