Sokat veszíthetnek a kivárással a befektetők

Hírek Figyelő
Hamarosan új prémium állampapírokkal jelentkezik az Államadósság Kezelő Központ. Rossz hír a befektetőknek, hogy az új, 2023. június 1-től elérhető, 2028-ban és 2031-ben lejáró sorozatok 0,5 százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizetnek majd az infláció felett.

Több százezer forintot nyerhet, aki még most vásárol prémium állampapírt – hívta fel a figyelmet Bankmonitor. A portál szakértői jelezték: az Államadósság Kezelő Központ hamarosan lezárja a jelenleg elérhető PMÁP sorozatok értékesítését, helyettük pedig újakat kínál majd.

Rossz hír a befektetőknek, hogy bár az új sorozatok ugyancsak változó kamatozású, inflációkövető állampapírok lesznek, az induló kamatszint pedig továbbra is a tavalyi inflációhoz lesz kötve, a kamatprémium mértéke ugyanakkor 0,5 százalékponttal csökken.

A rövidebb futamidő esetén eddig 0,75 százalék volt a felár, ami a jövőben 0,25 százalék lesz, míg a hosszabb futamidejű konstrukciónál a felár 1,5 százalékról 1 százalékra csökken. Vagyis az induló éves kamatszint 15,25 és 16,00 százalék helyett 14,75, illetve 15,50 százalék lesz. Az új állampapírok esetében futamidő is meghosszabbodik egy évvel. A jelenleg elérhető két prémium állampapír futamideje 4, illetve 7 év, a jövőben azonban 5 és 8 éves futamidejű konstrukciók közül lehet választani.

állampapír 02

A Bankmonitor számításai szerint több százezer forintot nyerhetnek azok a befektetők, akik nem késlekednek az állampapír vásárlással. Fotó: Shutterstock

A Bankmonitor szakértői a jelenlegi 7 éves futamidejű, valamint az új, 8 éves futamidejű állampapírokat hasonlították össze egy 10 millió forint összegű befektetés esetében. A szakértők azt feltételezték, hogy a papírokat 2023. június elején vásárolja meg a befektető, és 2030. március 20-ig tartja meg. A kamatok megállapításánál a már ismert tényadatokat, az MNB várakozását, illetve az MNB inflációs célértékét vették alapul. A szakértők úgy kalkuláltak, hogy a kapott kamatokat változatlan hozam mellett újra befektetik. A 2031-ben lejáró sorozat 2030-as értékesítésekor 1 százalékos költséggel számoltak.

Ezek alapján a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP választásával 7 év múlva 16,8 millió forintot kapnának a befektetők a 10 millió forintjuk után. Ha az új konstrukciót választanák, akkor viszont 16,5 millió forintot kapnának vissza a befektetés lejárat előtti értékesítésekor. Vagyis mintegy 300 ezer forintot nyerhetnek akkor, ha gyorsan lépnek. Amennyiben pedig a befektető az új állampapírt a 8 éves futamidő végéig megtartja, akkor 17,3 millió forintot kaphat kézhez végül.

A szakértők szerint a 0,5 százalékos kamatkülönbözetnek ugyan önmagában nagyobb lenne a hatása, a jelenlegi sorozat azonban már elindult, vagyis a jelenlegi magas kamatot időarányosan rövidebb időre fogja megkapni az, aki most vásárolja meg az állampapírt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:ÁKK)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink