Sokan látják a fantáziát a honvédségben

Hírek Figyelo.hu

Több mint 260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra a honvédséghez, köztük olyan fiatalok is, akik idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe

– nyilatkozta a VG-nek Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának toborzó osztályvezetője.

Ezt a programot idén hirdették meg először, és augusztus 31-ig várják a csatlakozókat. Ahogyan az alezredes elmondta, „dübörög a toborzás”, hiszen a pandémia harmadik hulláma után végre vannak fesztiválok és rendezvények, ahol személyesen találkozhatnak a fiatalokkal. A pilotprojekt szerint augusztus végére akár 300-400 főre is emelkedhet a jelentkezők száma.

A koronavírus-járvány a honvédség hagyományos toborzási módszerét is felborította, de a pandémia alatt sok innovatív megoldást dolgoztak ki, például továbbfejlesztették az online toborzást és élő csetszobákat is indítottak a Facebookon, az iskolákban pedig Skype-on csatlakoztak be az órákra. Mivel Magyarországon 2004-ben felfüggesztették a kötelező sorkatonai szolgálatot, a honvédség toborzással bővíti a létszámát.

Minden megyeszékhelyen és néhány vidéki nagyvárosban is vannak katonai toborzóirodák, összesen 23 kirendeltség működik az országban. Az alezredes szerint a társadalomban pozitív irányba változott a honvédség megítélése, főleg az oltópontokon szolgálatot teljesítő katonáknak köszönhetően.

Rengeteg civil és társadalmi szervezettel van együttműködési megállapodása a honvédségnek, több mint 160 középiskola és 18 felsőoktatási intézmény van a partnerei között. Például a Miskolci Egyetemen állandó toborzóirodát alakítottak ki, a középiskolások pedig az 50 óra közösségi szolgálatot hadisírgondozással is teljesíthetik.

Az idén eddig mintegy 3500-an jelentkeztek a honvédséghez, tavaly ez a szám hatezer volt, és 4880-an létesítettek valamilyen jogviszonyt a honvédséggel. A szerződéses katonák száma az új csatlakozók között több mint kétezerre tehető. A pilotprogramként elindított önkéntes katonai szolgálat keretében a képzés hat hónapig tart, három hónap a próbaidő, de két hónapig alapkiképzés folyik. Az alapképzés után választhatnak a tartalékosok, hogy maradnak még négy hónapig, vagy elmennek műveleti besorolású alakulathoz, ahol szakkiképzéseken vesznek részt.

A pandémia alatt a Magyar Honvédség is csatlakozott a kormány munkahelyteremtő programjához, és létrehozták a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát, ahol 1500 olyan munkavállalónak tudtak jövedelmet biztosítani, aki elvesztette az állását a világjárvány miatt. A legtöbben a nyugati megyékből, Somogy, Vas és Zala megyéből jelentkeztek

– mondta Durgó Tamás.

Augusztus 23-án bevonul mintegy 300 katona Szentendrére, az Acélkocka elnevezésű altisztképzés keretében. A fizetéseket firtató kérdésre az alezredes azt mondta, a honvédségnél a béreket alapvetően az állománykategóriához kötik, amely szorosan összefügg az iskolai végzettséggel. Természetesen szerepet kap a szolgálati idő hossza is.

A nyolc általánost végzettek nettó 170 ezer forintot, a középfokú végzettségűek nettó 200 ezer forintot vihetnek haza kezdő fizetésként. Az őrmesterek kezdő fizetése nettó 226 ezer forint, a hadnagyoké pedig nettó 275 ezer forint – sorolta.

A külföldi missziókkal kapcsolatban elmondta, hogy a karrierépítés és a nyelvgyakorlás miatt népszerűek katonák között, jellemzően tizenöt-húsz országban teljesítenek magyar honvédek szolgálatot.

Vidéken lesz a magyar hadiipar bázisa

(Borítókép: Honvédelmi Minisztérium)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink