Sok zöld termék mítoszát döntötték meg

Hírek Figyelo.hu
Több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának.

Az ÖkoTakarítás hónapja kampány keretein belül a Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal a mosogatógép tablettákat és géleket vette górcső alá. A boltok és drogériák népszerű termékeit: 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Ezek során összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak:

  • tisztaság – ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással
  • hatékonyság – különböző edényekre vonatkozóan: tányér, pohár, bögre, evőeszköz, műanyag edény, foltmentesség, száradás, a termékek összetétele, környezeti és egészségi hatások, ökocímke minősítés.

Az eredményekből néhány általános tanulság is levonható.

A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek.

A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.

Több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának.

A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.

Mivel legfőbb összetevőjük a nátrium-karbonát, azaz a mosószóda, illetve a nátrium-perkarbonát, azaz folttisztító só, ezért minden mosogatógép tabletta minimális környezeti hatású, viszonylag ártalmatlan.

Hasonlóan, a legfőbb összetevők miatt minden mosogató gél minimális környezeti hatású. Az öko minősítésűek ezen felül az egyéb összetevőket korlátozzák.

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) keresnünk a csomagoláson – hívta fel a figyelmet a közlemény.

Több, magát „öko”-nak nevező termék is belekerült a tesztelésbe. Fontos kiemelni, hogy ezekből

több is csak kinézetével, márkanevével vagy éppen fantázianevével próbálja azt sugallni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezeknek a termékeknek nincs független, hiteles minősítésük, vagyis nem igazolta független vizsgálat a környezetbarát tulajdonságaikat. Sokszor ráadásul tisztítási hatékonyságuk is elmarad az elvárhatótól, és még csak nem is feltétlen tartoznak az olcsó termékek közé.

Egy illatszerbolt saját márkás terméke a leghatékonyabb mosószer

A legismertebb, drágább termékek kevésbé teljesítettek jól.

Magyarország zöld úton jár

(A borítókép illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

További híreink