Sok vért kiontottak

Hírek
A srebrenicai népirtás elismerésére szólította fel a szerbeket Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja a srebrenicai mészárlás évfordulóján szervezett megemlékezésen.

A keddi megemlékezésen, amelyre mintegy 15 ezer ember gyűlt össze, Bakir Izetbegovic kijelentette, hogy a megbékélés egyetlen útja az, ha a szerb nép elismeri végre, hogy népirtás történt Srebrenicában. Szerbia mindeddig ezt nem ismerte el, de szörnyű bűncselekménynek minősíti a gyilkosságokat.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke egy tévéinterjúban kijelentette, hogy Srebrenicában szörnyű bűncselekmény történt, és őszintén együtt érez az áldozatok családjaival. Elmondta, hogy Szerbia nem kapott meghívót a megemlékezésre, viszont azok, akik néhány napja Szerbiából elindultak a boszniai megemlékezésre, elmondhatják gondolataikat és azt, hogy ott népirtás történt.

Szavai szerint kulcsfontosságú, hogy soha többé ne történjen ilyesmi egyetlen néppel sem, Szerbia lakosságának 80-90 százaléka viszont úgy gondolja, hogy Srebrenicában nem történt hatalmas bűncselekmény.

„Ilyen hatalmas bűncselekménynek nem szabad még egyszer megtörténnie egy nemzettel sem, senkivel. Túl sok vért kiontottunk már, a jövő felé kell fordulnunk‟ – mondta Vučić, és hozzátette: a szerbek és a bosnyákok közötti kapcsolat kulcsfontosságú mindkét nép jövője szempontjából, és államfőként ezen fog dolgozni, megőrizve a szerb nemzeti és állami érdekeket.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és a "Balkán mészárosának" is nevezett Ratko Mladicot. Előbbit tavaly 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a testület, utóbbi ügyében novemberben várható ítélet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink