Sok tanulsága van a járványnak

Hírek Szajlai Csaba
Növekszik a bennfekvő covidos betegek száma a kórházakban, de szerencsére nem olyan ütemben, mint a harmadik hullám idején. Jelenleg minden szükséges eszközzel el vagyunk látva – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint a kormány által biztosított 12 milliárdos pénzügyi keret a várólistaprogramra remek lehetőség mind a betegek, mind pedig az intézmények számára. Felmondási hullám nem következett be, a fiatalokat azonban az egészségügy felé kell “terelni” – emelte ki az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója.

A szakember az interjúban kitért arra is, hogy idén kilencven éves Magyar Kórházszövetség (MKSZ), ugyanakkor fennállásuk óta még csak hasonló méretű járvány sem fordult elő, így nem volt ezzel kapcsolatos tapasztalata az ellátórendszernek. „Ennek ellenére szerintem kevesen gondolták azt, hogy a mai tudással és eszköztárral felfegyverkezve ilyen nehéz és hosszadalmas lesz megfékezni a vírust” – tette hozzá.

Ficzere Andrea szerint sok tanulsága van a járványnak.

„Az első talán az, hogy alázatosabban kell azokat a számunkra új helyzeteket kezelni, amelyekkel kapcsolatban nincs gyakorlatunk. Mivel a járvány terjedésével együtt tanultuk és tanuljuk még most is folyamatosan a megelőzési és megoldási lehetőségeket, óvatosan kell megnyilatkozni a témában, hiszen sok határozott, ugyanakkor nem megalapozott állítás vitte félre a lakosság egy részének a gondolkodását, amely sajnos az esetszámok emelkedésében is megnyilvánult” – hangsúlyozta az MKSZ elnöke. Úgy tartja, nagyon fontos a gyors reagálás, az időről időre történő újratervezés, a pozitív és negatív tapasztalatokból történő építkezés. „Intézményi szinten és a privát életben is muszáj elfogadnunk a folyamatosan változó, az újdonságokra azonnal reagáló szabályokat, amelyek minden esetben értünk és nem ellenünk születnek” – emelte ki.

Kitért arra is, hogy a nyár jót tett a kollégáknak, tudtak valamennyit pihenni, azonban a munka ebben a szűk öt hónapban is folyamatos volt.

„Igyekeztünk azokat a betegeket ellátni, akik a covid miatt várakozni voltak kénytelenek,

így nagyjából ugyanolyan terheléssel, de a járvány csitulása miatt lelkileg egy kicsit felszabadultabban dolgoztak a munkatársaink. Úgy gondolom, sokaknak még hónapok, esetleg évek kellennek ahhoz, hogy feldolgozzák az őket ért impulzusokat. Van, aki csak szakember segítségével tud talpra állni. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük és támogassuk őket, hiszen nemcsak a testi egészség fontos, hanem mentálisan is stabilnak kell lenni ahhoz, hogy el tudjuk látni a napi feladatainkat, és hogy a családjaink se érezzék meg a munkánk generálta feszültségeket, vívódásokat. Ha szükséges, szervezett módon kell a kollégáinkat segítenünk, hiszen senkit nem veszíthetünk el az úgynevezett covid fáradtság, vagy a járvány okozta mentális terhek miatt” – húzta alá.

Továbbiak a Figyelő hetilap legfrissebb számában.

Tízezer felett a napi fertőzésszám

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

További híreink