Sok szabállyal, de nyitnak a franciák is

Hírek Barát Mihály
Még egy hét, és lassan újraindul az élet Franciaországban is: május 19.- én nyithatnak az éttermek, a teraszok, a kulturális intézmények, és az összes üzlet.

Franciaországban az elmúlt héten naponta átlagosan 17 ezer új Covid-19 fertőzést regisztráltak, ez még mindig messze meghaladja az ötezres küszöböt, amelyet a kormány a második decemberi lezárás megszüntetésekor tűzött ki. Viszont a tendencia kedvező, a növekedés üteme lelassult, a járvány harmadik hulláma kezd lecsengeni. Az egészségügyi tárca azt jelentette, hogy ötezer alá csökkent az intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek száma, legutóbb március végén volt hasonló helyzet.

A könnyítés első lépése a lakhelyelhagyási korlátozás feloldása volt, május 3-án. Ezt a fent felsorolt vendéglátóipari egységek és a teljes kereskedelem megnyitása követi a jövő héttől, de továbbra is szabályokkal, egyelőre ötven százalékos kapacitással. Sőt azt is előírták, hogy a vendégeket asztalhoz kell ültetni, egy asztalt hat főben maximalizáltak.

A mozikban és színházakban maximum 800 fő tartózkodhat egy teremben, a múzeumokban, kiállítóterekben pedig 8 négyzetmétert kell egy egy látogató számára biztosítani. A nyolc négyzetméteres szabály vonatkozik a bevásárlóközpontokra és a fedett piacokra is, míg a szabadtéri piacokon 4 nm is elegendő. A vásárlók számának korlátozási is június 30.ig marad érvényben. A külföldi turisták várhatóan június 9-től léphetnek be az országba, ennek feltétele a vakcina igazolvány illetve a negatív PCR teszt lesz.

(Borítókép: Franciaország, Lyon, 2020.04.18. (Nicola Vigilanti, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink