Sok befektető vásárolt 2022-ben a budapesti ingatlanpiacon

Hírek M. O. A.
Kicsivel több mint 125 ezer adásvétellel zárhatta a tavalyi évet az ingatlanpiac. A vidéki tranzakciók negyede, a budapestiek több, mint fele befektetési célú vásárlás volt.

A várakozásoknak megfelelően az elmúlt év leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac a Duna House becslése alapján 2022 decemberében. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 6 474 adásvétel novemberhez képest 19 százalékos, az előző év utolsó hónapjához hasonlítva pedig 43 százalékos csökkenést mutat – közölte a Duna House. A közvetítőhálózat számításai szerint 2022-ben kicsivel több mint 125 ezer adásvétel történhetett az ingatlanpiacon.

Budapestet nézve változó képet mutat a budapesti kerületek népszerűségi listája a 2022-es év végére
Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

Az elmúlt negyedévben, a Duna House által értékesített ingatlanok adatai alapján megállt az áremelkedés a keleti és a nyugati országrészben is mind a téglaépítésűek, mind a panelek tekintetében. Panelotthont keleten átlagosan 456 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként, a nyugati régióban 494 ezer forint ez az érték. Az irányárváltozás a keleti házgyári lakások esetében minimális, azonban a téglalakásoknál már három százalékot is változtatnak a tulajdonosok a hirdetés során. A téglaépítésűek átlagos négyzetméterára keleten 308, nyugaton 355 ezer forint volt, ahol a tulajdonosok akár hét százalékos mértékben is hajlandóak engedni a vevői alkunak – írták.

Népszerű budapesti kerületek, aktív befektetők

Budapestet nézve változó képet mutat a budapesti kerületek népszerűségi listája a 2022-es év végére. A XIII. kerület visszavette a vezető szerepet a belvárosi kerületektől. A második helyen holtverseny alakult ki a II. kerület és a VI. kerület között, Erzsébetváros pedig a negyedik helyre csúszott vissza. A negyedik negyedévben a Duna House közreműködésével ingatlant vásárlók között végzett felmérés adatai szerint a budapesti vevők nagy részét (32 százalék) a 30-40 év közöttiek tették ki. Foglalkozásuk alapján a vásárlók majdnem pontosan fele vállalkozó, 23% beosztott volt, utóbbiak aránya 17 százalékpontot csökkent a tavalyihoz képest. A vállalkozók 2022 negyedik negyedévében átlagosan 75 millió forint értékben költöttek ingatlanra, befektetési célból átlagosan 88 négyzetméteres házakra, lakásokra szerződtek a vevők. Az év végén az összes fővárosi ingatlantranzakció több mint fele, 53 százaléka befektetési célú vásárlás volt. Az első lakást vásárlók aránya felére csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a nagyobba költözők aránya a tavalyival megegyezően 18 százalék volt

A vidéki ingatlanvásárlók többsége a 40-50 év közötti korcsoportba tartozott 2022 decemberében. A tranzakciók 45 százalékban beosztottként dolgozott a vevői oldalon álló ügyfél. A vezető vásárlási ok a befektetési célú vétel volt vidéken, ezek a vevők átlagosan 58 négyzetméteres otthont vásároltak. Mérséklődött a nagyobb lakásba költözők aránya, 29 százalékról 23 százalékra. Az első lakásba költözők átlagosan közel 27 millió forintot költöttek otthonteremtésre.

Piacmozgató otthonteremtő támogatások

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon 2022 decemberében 55 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a 2021-es adathoz képest 48 százalékos, az előző hónaphoz képest 8 százalékos volumencsökkenést jelent. Az év végén bejelentett megmaradó állami támogatások pozitív üzenete biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hitelpiac számára.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a napokban a Magyar Nemzet megkeresésére úgy fogalmazott, a korszerűtlen otthonok esetében árcsökkenést várnak, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben enyhén emelkedő árszintekre számítanak. Az új építésű ingatlanok ára viszont az építőanyagok és a kivitelezés drágulása miatt tovább emelkedhet. Több lehet a bérlő is a lakáspiacon, ugyanis akik idén nem tudnak saját otthont vásárolni, a kiadó lakásokat kezdik el keresni.

Felértékelődő energiahatékonyság

A rezsiköltségek emelkedésének hírére nyáron még csak valószínű volt, de az év végére már a számszerűsíthető jelei is megmutatkoztak annak, hogy az enyhe tél ellenére is felértékelődik az energiahatékonyság szerepe és a piac figyelme mindinkább az olcsóbban fenntartható lakások felé fordul. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint beteljesülni látszik a jóslat, hogy a piac figyelme az energiatakarékos lakások felé fordul. Azaz kezd – a vágyon túl – piaci kényszerként is megjelenni a lakások modernizálása. „Így feltehető, hogy a korszerűsítésnek, az értékteremtő felújításoknak akkor is nagyobb lesz a szerepük a hazai lakáspiacon, ha a múlt nyáron, az emelkedő rezsiköltségek kapcsán kialakult aggodalom esetleg enyhülni fog – mondta az OTP Ingatlanpont közleménye szerint.

Borítókép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink