Sok amerikai szereti a kommunizmust, de szerencséjükre nem tudják mi az

Hírek
Hátborzongatóan sok amerikai gondol pozitívan a kommunizmusra egy felmérés szerint, amire a 888.hu bukkant rá.  

Négy nap híján 100 éve dúl a kommunizmus, ez kapta a főszerepet e heti lapszámunkban. Most azt is megtudhatjuk, mit gondolnak és tudnak erről a rendszerről a szabadversenyes kapitalizmus paradicsomában. 

Az amerikaiak 15-20 %-a hősként tekint Leninre, Mao-ra és Marxra, de náluk is az örök komcsi "rocksztár", Che Guevara a legnyerőbb 26%-kal. Ami nagyon meglepő, az Sztálin és Kim Dzsongun népszerűsége. Ők az amerikakiak 13%-a szerint voltak hősök.

Az y generáció tagjai szeretnének a leginkább szocializmusban élni. 44 %-uk inkább szocialista rendszerben élne és csak 42% elégedett a kapitalizmussal. Ráadásul ők viszonyulnak a legkevésbé kedvezőtlenül a kommunizmushoz. 44%-uk érezné sértésnek, ha kommunistának neveznék, és csak 36%-uknak van "nagyon kedvezőtlen" véleménye a kommunizmusról.

A felmérést publikáló szervezet ügyvezető igazgatója szerint ez azért nagyon aggasztó, mert az y generáció a legnépesebb mind közül.

Kiderült az is, hogy az amerikaiak nagy része nincs tisztában a kommunizmus definíciójával. Ha van róla némi fogalmuk, akkor is gyakran összekeverik a szocializmussal. Azt is kevesen tudják, (a teljes népesség 31%-a) hogy a kommunista rendszerek már több mint 100 millió áldozatot szedtek. Egyébként ebben témában ahogy haladunk a fiatalabb generációk felé, úgy tapasztalunk egyre nagyobb tájákozatlanságot. A z generációban például már csak 16% tud helyesen válaszolni erre a kérdésre.

Úgy tűnik Amerikában lassan eléri célját az a kulturmarxista propaganda, amely ha épp nem valami hetvenedik "elnyomott" kisebbséget keres magának, a kommunizmus bűneit relativizálja. Az amerikai iskolákban alig ejetenek szót a kommunizmus bűneiről, de szélsőjobboldaliakat még a levesben is találnak. A "fasiszta" és "illegitim" Trumpot körülbelül tizedszer akarják megbuktatni szélbalos aktivisták.

Azért megnyugtató, hogy amerikában azzal együtt ilyen népszerűek a kommunista "hősök", hogy nem tudnak róluk semmit. Legalábbis reméljük, hogy ez a két dolog összefügg. Nem lenne jó forgatókönyv, ha a fiatal amerikai mozgalmárok egy bővebb fejtágítást az eszme bűneiről módszertani továbbképzésként értelmeznének.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink