Soha nem látott művészeti szenzációkkal érkezik az új budapesti vásár

Hírek figyelő.hu
Páratlan remekművek kerülnek a nagyközönség elé az első Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron szeptember 21-24. között a Bálnában.

A világ egyik leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is. Vera Molnartól egy korai alkotást láthatnak az érdeklődők.

21 nemzetközi szinten is jegyzett magyar galéria állít majd ki, ezen galériák az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron bizonyítottak, nem csoda, hogy a vásárra is igazi művészeti szenzációkkal érkeznek.

A kiemelt különlegességek közé tartozik a 26 éves korától a haláláig Franciaországban élő Hantaï Simon egyik remekműve. A világ egyik leghíresebb absztrakt festőjének alkotásai az egész földkerekségen rendkívül keresettek, 2016-ban az egyik festménye 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el a Sotheby’s párizsi aukcióján. A vásáron látható Cím nélkül I-IV. (1981–97) nagyformátumú alkotás bluechip kategoriájú, és többek között szerepelt a világ vezető galériája, a Gagosian párizsi tárlatán, valamint tavaly a Louis Vuitton Fondation centenáriumi kiállításán. A négy darabból álló, három méter magas mű lefedi Hantaï egész életművét. A páratlanul értékes és izgalmas műalkotást a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria hozza el a kiállításra.

Konok Tamás festménye

Konok Tamás műve is kiállításra került. Fotó: Budapest Contemporary

A 2020-ban elhunyt Konok Tamás egyik utolsó darabját is bemutatják a rendezvényen. A művész 41 S.T. című képe magában hordozza mindazt a tapasztalatot és bölcsességet, amelyet Konok folyamatosan kibontakozó életművébe sűrített. A festmény a Molnár Ani Galéria kínálatában kerül a közönség elé.

Nádler István korunk egyik legkeresettebb kortárs magyar művésze, az Iparterv generáció tagja, a neoavantgárd mozgalom kiemelkedő alakja. A vásáron a közönség elsőként találkozhat a festő egyik legújabb, nagyméretű művével a Kisterem Galéria standján.

Vera Molnar egy korai remekműve (1972) is látható lesz a Budapest Contemporaryn. A magyar származású, Franciaországban élő 99 éves képzőművész egyik kollekciójáért idén júliusban 1,2 millió dollárt (nagyjából 415 millió forint) fizettek a Sothesby’s aukcióján. A számítógépes művészet úttörőjének kollázsa a Vintage Galéria jóvoltából lesz látható a Bálnában.

A Budapest Contemporary Kortárs Művészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is.

Nyitókép: Hantaï Simon műalkotása.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink