Soha ennyi lakáshitelt nem vettek fel még a magyarok

Hírek B. M. T.
Új kihelyezési rekordot hozott a március a lakáskölcsönöknél, de a fogyasztási hiteleknél is nagyon erős volt a harmadik hónap.

Elképesztő mennyiségű, 135,7 milliárd forintnyi lakáshitelről kötöttek új szerződéseket márciusban a hazai lakossági ügyfelek: ez amellett, hogy történelmi csúcs, nagyjából 30 százalékos növekedést jelent a februári volumenhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A kiugró adatban jelentős szerepet játszhatott az energiatakarékos új ingatlanok vásárlásához, építéséhez felhasználható zöld otthon hitel, amely iránt a tavalyi év vége óta nagyon erős a kereslet a rendkívül vonzó kondíciói miatt.

A személyi kölcsönök szempontjából is nagyon jól alakult a március: a 48,2 milliárd forintnyi új szerződés 27,3 százalékos ugrást mutat az egy hónappal korábbi volumenhez viszonyítva. A gyermekvállalást tervező családokat támogatni hivatott babaváró kölcsön iránt is erősödött az érdeklődés, amelyben a most futó banki akciók is szerepet játszhattak: a márciusra kimutatott, 44,1 milliárdos friss mennyiség közel 42 százalékkal több a februárinál.

Ami az első három hónapot illeti, a lakáshiteleknél közel másfélszeresére, 348,3 milliárd forintra emelkedett az új szerződések összege az MNB adatai szerint. A fogyasztási hiteleknél nem egészen három százalékkal ugyan, de csökkent a kihelyezések volumene, amelyben leginkább az játszott szerepet, hogy a babaváró kölcsönnél – a jó harmadik havi adat ellenére – jelentősen, közel 23,7 százalékkal visszaesett az új szerződések összege. A személyi kölcsönöknél viszont 30 százalékos ugrást mért éves alapon az MNB, az első három hónapban megkötött új szerződések mennyisége pedig megközelítette a 119 milliárd forintot.

A jegybank adatai szerint a lakossági hitelek állománya 9249,2 milliárd forintot ért el március végén, 11,1 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ezen belül a lakáshitel-portfólió 4663,1 milliárd forintot tett ki – ez egyébként új rekord -, ami erőteljes, 14,4 százalékos bővülést jelez 2021 márciusához viszonyítva. A személyi kölcsönök állománya 116, százalékos, éves növekedés után 1135,8 milliárd forintnál járt a harmadik hónap végén, miközben a babaváró kölcsöné 32,7 százalékos bővülés után 1582,4 milliárdot tett ki. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy ez volt az első hónap, amikor már nem nőtt a babaváró állománya, sőt, kissé el is maradt a februári, 1618,5 milliárdos eddigi rekordtól.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink