Skócia–Magyarország: Csoboth Kevin volt a hős

Hírek vg.hu
A magyar labdarúgó-válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. A 69. percben szörnyű jelenetek játszódtak le, melyek az egész stadiont és televíziókészülék előtt ülőket egyaránt sokkolták: Varga Barnabást csak hosszú ápolás után, hordágyon, nyakmerevítőben vitték le a pályáról.

Noha mindkét csapatnak csak a győzelem adhatott reményt a továbbjutásra, mégis elsősorban a biztonság jellemezte a játékot az első percekben, eleinte egyik fél sem vállalt fel kockázatot. Valamelyest ugyan a skótoknál volt többet a labda, de az első gyors magyar ellentámadás végén Bolla Bendegúz távoli próbálkozását az ellenfél kapusa csak kiütni tudta. Többnyire a két büntetőterület közötti mezőnyjátékkal teltek a percek, egyik együttes sem tudott a másik védelmi vonala mögé kerülni sem a széleken, sem középen, így helyzetek mellett lövések sem voltak. Támadásban mindkét fél játékából hiányzott a kreativitás. A mérkőzés élvezhetősége még inkább visszaesett, mert az apró szabálytalanságok miatt töredezetté vált a játék, ebből a magyarok jöttek ki rosszabbul, mert Callum Styles, Orbán Willi és Schäfer András is sárga lapot kapott. A legnagyobb helyzet a 41. percben alakult ki, amikor Szoboszlai Dominik veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást, váratlan ívelése után Orbán tisztán fejelhetett, a labda a keresztlécen csattant, de a gólt nem adták volna meg les miatt. Összességében a skótok hiába birtokolták többet a labdát, még csak gólszerzési kísérletük sem volt.

A folytatásra is maradt a biztonsági türelemjáték, a rivális képtelen volt eljutni a magyar kapuig, de Marco Rossi tanítványai is csak elvétve jutottak lövésig, Sallai Roland kísérletét könnyedén védte a skót kapus. Az ellenfél első próbálkozására 53 percet kellett várni, de Che Adams lövése csúnyán fölé szállt. Az egyedüliként lendületesnek tűnő Sallai másodjára már életerősebb löketet eresztett meg, azonban Jack Hendry blokkolta a labdát.

A 69. percben szörnyű jelenetek játszódtak le, melyek az egész stadiont és televíziókészülék előtt ülőket egyaránt sokkolták: Szoboszlai szabadrúgása után Varga Barnabás ütközött két skóttal, majd mozdulatlanul terült el a gyepen. Néhányan stabil oldalfekvésbe helyezték, amíg megérkezett az orvosi stáb, de látszott, hogy nagy a baj, ezért többen azonnal mentőért kiáltottak. A mentősök viszont csak nagy nehezen, a magyar játékosok segítségével érkeztek meg Vargához, akit lepellel eltakarva, hosszú percekig ápoltak. Végül hordágyon, nyakmerevítőben hagyta el a pályát. Az első információk szerint a Ferencváros csatára eszméleténél volt, amikor az öltözőbe vitték. Hosszú percek ápolása után – Vargát tapsvihar közepette vitték le a pályáról – folytatódhatott csak a játék, amely ezt követően valamelyest felpörgött. Az utolsó negyedórára kezdett kettészakadni a pálya, mert a döntetlen egyik félnek sem volt jó, komoly gólhelyzet azonban így sem alakult ki. Szoboszlai láthatóan fizikális problémával küzdött, mert akkor sem tudott lendületesen megindulni, amikor megnyílt előtte a terület, így pedig a szokottnál jóval kisebb veszélyt jelentettek a magyar támadások.

Elnémult a stuttgarti stadion a 69. percben: Varga Barnabás két skót játékossal ütközött, majd hordágyon hagyta el a pályát (Fotó: AFP)

A rendes játékidő végén Schäfer megiramodása okozott izgalmat, Angus Gunn-nak kellett védenie. A tízperces ráadásban elkezdtek rohamozni a magyarok, előbb Szoboszlai tévesztette el nem sokkal a bal alsó sarkot, majd Csoboth Kevin viharzott el a jobb oldalon, de a jobb kapufát találta el. A végére teljesen kettészakadt a pálya, ekkor a csapatok fejvesztve rohamoztak a győztes – és reménybeli továbbjutást érő – gólért, Gulácsi Péternek először ebben a periódusban kellett nagyot védenie. Amikor már úgy tűnt, a nagy rohanásban sem lesz gól, akkor a meccs legjobbjának választott Sallai jobb oldali előretörése után tökéletesen szolgálta ki Csobothot, aki eldöntötte az összecsapást és a csoport harmadik helyére lőtte a válogatottat. A gól után percekig ünnepelt a csapat és a szurkolótábora, ahogy néhány perccel később, a lefújást követően is.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink